Rak jelita grubego nie lubi cebuli

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Spożywanie czosnku, porów i cebuli może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – informuje pismo „Asia Pacific Journal of Clinical Oncology”.

Zespół doktora Zhi Li z China Medical University porównał 833 pacjentów (kobiet i mężczyzn) z rakiem jelita grubego z kontrolna grupą 833 zdrowych osób odpowiadających im pod względem płci, wieku oraz miejsca zamieszkania. Informacje demograficzne i dietetyczne zebrano podczas bezpośrednich wywiadów z użyciem zatwierdzonego kwestionariusza.

W przypadku osób jedzących w dużych ilościach cebulę i spokrewnione z nią warzywa, takie jak czosnek czy pory, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego okazało się niższe o 79 proc. w porównaniu z grupą o najniższym spożyciu tego rodzaju warzyw. Im większe było spożycie, tym mniejsze ryzyko. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    "Hormon miłości" łagodzi agresję u samic lemurów

  • Zagłębienia po obu stronach, przypisywane drapieżnemu kotowi, fot. Thompson et al., 2025, PLOS One, CC-BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

    Znaleziony w Anglii szkielet gladiatora nosi ślady kłów drapieżnego kota

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera