Ciężarne kobiety, które spożywają olej z nasion lnu są cztery razy
bardziej narażone na przedwczesny poród - wynika z kanadyjskich
badań, o których informuje serwis EurekAlert.
Kierowani przez nią naukowcy przeprowadzili jedne z największych badań dotyczących bezpieczeństwa stosowania naturalnych produktów zdrowotnych w czasie ciąży. Objęto nimi 3354 kobiet z kanadyjskiej prowincji Quebec.
Okazało się, że niemal 10 proc. ciężarnych kobiet stosowało zdrowotne produkty naturalnego pochodzenia. Do najbardziej popularnych należały: rumianek, zielona herbata, mięta pieprzowa oraz olej z nasion lnu.
Analiza wykazała, że tylko jeden z nich - olej lniany - zwiększał ryzyko przedwczesnego porodu. "W ogólnej populacji średni odsetek przedwczesnych porodów wynosi 2-3 proc. Ale w grupie kobiet, które spożywały olej lniany w ostatnich dwóch trymestrach ciąży liczba ta podskoczyła do 12 proc." - tłumaczy prof. Berard. Jej zdaniem, oznacza to ogromny wzrost ryzyka, dlatego badaczka zaleca ostrożność w stosowaniu tego produktu w ciąży. JJJ
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.