<p><strong>Gorzka czekolada zmniejsza ryzyko miażdżycy u osób palących, gdyż poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz struktur odpowiedzialnych za krzepnięcie krwi</strong> - informują naukowcy na łamach najnowszego numeru pisma "Heart".</p>
U palaczy komórki wyściełające naczynia krwionośne (tzw. komórki śródbłonka) oraz płytki krwi biorące udział w procesach krzepnięcia są stale drażnione. Przyczynia się to do zwężania ścian naczyń krwionośnych i do rozwoju miażdżycy.
Teraz grupa naukowców pod kierunkiem dr Roberto Corti ze Szpitala Uniwersyteckiego w Zurichu w Szwajcarii doszła do wniosku, że gorzka czekolada może złagodzić ten niekorzystny wpływ palenia na układ krwionośny.
Badania prowadzone były na grupie 20 palaczy. Osoby badane przez 24 godziny przed rozpoczęciem badania miały unikać spożywania produktów zawierających naturalne przeciwutleniacze, czyli m.in. cebuli, jabłek, kapusty czy kakao. Następnie podawano im 40 g gorzkiej czekolady (niecałe pół tabliczki) i za pomocą USG oceniano przepływ krwi w naczyniach krwionośnych.
Okazało się, że po dwóch godzinach od zjedzenia czekolady poprawiał się przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, co świadczy o lepszej pracy komórek śródbłonka naczyń. Efekt ten utrzymywał się nawet przez 8 godzin. Co więcej, czekolada zmniejszała nawet o połowę aktywność płytek krwi, nie dopuszczając do tworzenia się zakrzepów blokujących naczynia. ZUZ
Pełna wersja artykułu ukazała się na stronach Serwisu Naukowego PAP.
jjj
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.