<p><strong>U kobiet, które piją co najmniej dwie filiżanki herbaty dziennie, ryzyko wystąpienia raka jajnika jest niższe niż u tych, które w ogóle nie sięgają po herbatę</strong> - zaobserwowali naukowcy ze Szwecji. O wynikach ich badań informuje pismo "Archives of Internal Medicine".</p>
Najnowszego odkrycia dokonali naukowcy z Karolinska Institutet w Sztokholmie, którzy objęli badaniami 61 tys. 57 kobiet, w wieku między 40 a 76 rokiem życia. Stan ich zdrowia śledzono średnio przez 15 lat.
Jak wykazały analizy, częste picie herbaty - tak zielonej, jak i czarnej, miało związek z niższym ryzykiem raka jajnika. U kobiet, które piły jedną filiżankę herbaty dziennie, ryzyko zachorowania na raka jajnika było o 24 proc. niższe w porównaniu z tymi, które nie piły jej wcale. Natomiast kobiety pijące minimum dwie filiżanki herbaty dziennie były o 46 proc. mniej narażone na ten nowotwór. Co więcej, każda dodatkowa filiżanka herbaty dziennie powodowała spadek ryzyka raka jajnika o kolejne 18 proc.
Najnowsze wyniki badań wskazują, że herbata może być prostym i tanim sposobem prewencji raka jajnika. Jest to bardzo ważne, jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że śmiertelność z powodu tego nowotworu jest trzykrotnie wyższa niż z powodu raka piersi - podkreślają naukowcy. JJJ
Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP.
jjj
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.