<strong>Pijąc więcej niż dwie filiżanki kawy lub herbaty dziennie można zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby - informuje pismo "Gastroenterology".</strong>
Przewlekłe (trwające ponad 6 miesięcy) choroby wątroby mogą mieć różne przyczyny - wirusy, otyłość, alkohol, zaburzenia immunologiczne lub metaboliczne, czy efekty uboczne leków. Może dojść do marskości, zwłóknienia lub zapalenia wątroby.
Najnowsze badania zostały przeprowadzone w grupie 9849 uczestników przez naukowców z National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.
Okazało się, że osoby, które wypijały ponad 2 filiżanki kawy lub herbaty dziennie, o połowę rzadziej zapadały na przewlekłe choroby wątroby w porównaniu z pijącymi mniej niż filiżankę na dzień.
Co ważne, kawa i herbata działały ochronnie u osób z podwyższonym ryzykiem uszkodzenia wątroby - pijących dużo alkoholu, z nadwagą, cukrzycą czy zbyt wysokim poziomem żelaza w organizmie.
Zdaniem badaczy, potrzebne są dalsze badania, które wyjaśnią czy ten ochronny wpływ obydwu napojów jest związany z zwartą w nich kofeiną. PMW
Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP.
jjj
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.