Według najnowszych badań niemieckich naukowców, zmiana diety na
bezmięsną może znacznie ograniczyć emisję związków węgla do
atmosfery. Dieta mięsna wywołuje dwukrotnie większą emisję gazów
cieplarnianych niż dieta wegetariańska.
Wyprodukowanie żywności wystarczającej dla jednego wegetarianina na 12 miesięcy powoduje natomiast emisję dwutlenku węgla w ilości odpowiadającej przejechaniu zaledwie 2427 kilometrów - jak mówią badania przeprowadzone na zlecenie niezależnej organizacji ochrony konsumentów - Foodwatch.
Powyższe dane obliczono na podstawie emisji gazów cieplarnianych, zawierających na przykład wytwarzany przez zwierzęta metan, jak również związki węgla emitowane przy produkcji jedzenia, wliczając w to produkcję paszy, nawożenie oraz użytkowanie terenów rolnych.
Wybór diety wegańskiej, czyli rezygnacja z mięsa oraz przetworów mlecznych, pomógłby zredukować emisję gazów cieplarnianych powstałych przy produkcji żywności w ilości wystarczającej na rok dla jednej osoby do poziomu odpowiadającego przejechaniu 629 kilometrów.
Jeśli ponadto będzie to wyłącznie żywność ekologiczna, to ilość wyemitowanych przy jej produkcji gazów cieplarnianych będzie o jedną siedemnastą mniejsza od tej, do której przyczynia się dieta mięsna, co odpowiada przejechaniu dystansu o długości 281 kilometrów.
Wyjątkowo nieprzyjazna środowisku jest produkcja wołowiny. Emitowana przy wytworzeniu 1 kilograma ilość gazów cieplarnianych jest tożsama z przejechaniem 71 kilometrów. Dla porównania w przypadku kilograma wieprzowiny jest to 26 kilometrów.
Ukierunkowanie gospodarstw na rolnictwo ekologiczne może znacznie zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych do atmosfery, ale - jak mówią badania - "najbardziej liczy się sposób naszego odżywiania, przede wszystkim powinniśmy znacznie ograniczyć konsumpcję wołowiny i mleka". PBO
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.