Czekolada z bakteriami

<p>Czekolada nafaszerowana bakteriami to najnowszy wynalazek naukowców <a href="http://www.p.lodz.pl/">Politechniki Łódzkiej</a>. Bakterie nie dość, że nie szkodzą, to jeszcze służą zdrowiu. &quot;Słodkie&quot; badania trwały cztery lata.</p>

 Prowadzili je naukowcy z Zakładu Technologii Skrobi i Cukiernictwa oraz Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ. Opracowana przez nich czekolada zawiera żywe kultury bakterii mlekowych, podobne do tych, jakie znamy z dostępnych w sklepach jogurtów. Nikt wcześniej nie zdecydował się jednak dodawać ich do słodyczy. Uważano bowiem, że w masie kakaowej nie przetrwają  - napisał "Express Ilustrowany".

Tymczasem naukowcom z Politechniki udało się dobrać taki szczep, który przeżywa w tych warunkach i pozostaje aktywny nawet wtedy, gdy czekolada trzymana jest na półce, a nie w lodówce. 100-gramowa tabliczka czekolady z łódzkiej uczelni zawiera tyle żywych kultur bakterii, ile litr jogurtu.

Bakterie kwasu mlekowego to bardzo pożyteczne mikroorganizmy, które występują m.in. w przewodzie pokarmowym człowieka. Lekarze nazywają je nawet "naszymi najlepszymi przyjaciółmi". Ich zbawienne działanie polega na ułatwianiu trawienia i leczeniu niestrawności. Walczą też z chorobotwórczymi bakteriami (np. gronkowcem czy salmonellą), a nawet wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Naukowcy z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ stworzyli dwa rodzaje wzbogaconej czekolady: zwykłą i dla diabetyków, o obniżonej o 15 procent wartości kalorycznej. W wersji dla cukrzyków słodka tabliczka ma dodatkowo właściwości... przeciwpróchnicze!

Wynalazek, którego pomysłodawcą jest prof. Ewa Nebesny, został opatentowany i jest szansa, że znajdzie się w sprzedaży.

PAP - Nauka w Polsce, Maciej Pędzich 

we

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera