Półprzewodzące diamenty z tequili

Meksykańska wódka ze sfermentowanego soku agawy mogłaby się stać
cennym surowcem do produkcji półprzewodzących diamentów,
stosowanych w przemyśle półprzewodnikowym.

W normalnych warunkach diament jest izolatorem, jednak pod wpływem odpowiednich domieszek staje się półprzewodnikiem - podobnie jak krzem czy german. Diamentowe warstwy są przy tym znacznie wytrzymalsze od krzemowych - mogłyby znaleźć zastosowanie w urządzeniach pracujących w trudnych warunkach lub wysokiej temperaturze.

Przeszkodą jest wysoka cena oraz trudności techniczne, jakie towarzyszą wytwarzaniu warstw diamentowych. Powstają one z oparów substancji organicznych (na przykład acetonu)- pochodzący z nich węgiel krystalizuje na chłodnej powierzchni. Jako surowiec najlepsze są substancje które składają się w równych ilościach z węgla i tlenu oraz niewielkiej ilości wodoru.

Zespół Javiera Moralesa z uniwersytetu Nueva Leon(Meksyk) wykazał, że do otrzymywania diamentów niemal idealnie nadaje się miejscowy alkohol gatunku tequila blanco. Jego opary wprowadzone do komory niskociśnieniowej łatwo tworzą diamentową warstwę. PMW

PAP - Nauka w Polsce

bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Adobe Stock

    Antykoncepcja jednoskładnikowa może zwiększać ryzyko ataków astmy

  • Adobe Stock

    Ruch dłoni może pomóc w szybszej diagnozie autyzmu

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera