Meksykańska wódka ze sfermentowanego soku agawy mogłaby się stać
cennym surowcem do produkcji półprzewodzących diamentów,
stosowanych w przemyśle półprzewodnikowym.
Przeszkodą jest wysoka cena oraz trudności techniczne, jakie towarzyszą wytwarzaniu warstw diamentowych. Powstają one z oparów substancji organicznych (na przykład acetonu)- pochodzący z nich węgiel krystalizuje na chłodnej powierzchni. Jako surowiec najlepsze są substancje które składają się w równych ilościach z węgla i tlenu oraz niewielkiej ilości wodoru.
Zespół Javiera Moralesa z uniwersytetu Nueva Leon(Meksyk) wykazał, że do otrzymywania diamentów niemal idealnie nadaje się miejscowy alkohol gatunku tequila blanco. Jego opary wprowadzone do komory niskociśnieniowej łatwo tworzą diamentową warstwę. PMW
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.