Lodowce w Szwajcarii straciły w minionym sezonie niemal 3 proc. objętości

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Lodowce Szwajcarii straciły w minionym sezonie prawie 3 proc. objętości. To czwarty największy spadek od początku pomiarów i kolejny dowód na przyspieszające skutki zmian klimatu w Alpach – ostrzegają eksperci.

Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu podkreślają, że po zimie z niskimi opadami śniegu, w czerwcu 2025 nastąpiły fale gorąca. Lodowce doświadczyły redukcji niemal równej z rekordową – zanotowaną w 2022 roku.

Rezerwy śniegu z zimy wyczerpały się już w pierwszej połowie lipca, a masy lodu zaczęły topnieć wcześniej, niż notowano to kiedykolwiek wcześniej. Chłodniejsza pogoda w lipcu przyniosła pewne osłabienie topnienia i zapobiegła jeszcze gorszemu scenariuszowi.

Mimo to w tym roku Szwajcaria straciła niemal kolejne 3 proc. objętości lodu, co stanowi czwarty największy ubytek po latach 2022, 2023 i 2003. Rok 2025 stał się więc ważną częścią dekady o największym ubytku lodu.

Lodowce w całej Szwajcarii, od 2015 roku straciły już jedną czwartą swojej objętości – przypominają eksperci. Ponad 1000 małych lodowców już całkowicie zanikło – alarmują. W szczególności pokrywa śnieżna z zimy zanikła aż po poziom szczytów.

W konsekwencji, na przykład na lodowcu Claridenfirn (kanton Glarus), lodowcu Plaine Morte (kanton Berno) i lodowcu Silvretta (kanton Gryzonia) grubość lodu zmniejszyła się o ponad dwa metry.

Na lodowcach w południowym kantonie Valais, takich jak Allalin czy Findel, ubytek był mniejszy, ale  wyniósł około jednego metra.

„Ciągłe kurczenie się lodowców przyczynia się również do destabilizacji mas górskich” – mówi Matthias Huss, dyrektor prowadzonego na ETH Zurich programu Glacier Monitoring in Switzerland (GLAMOS).

„Może to prowadzić do zdarzeń takich jak w dolinie Lötschental, gdzie lawina skalno-lodowa zasypała miejscowość Blatten” – przestrzega.

Marek Matacz (PAP)

mat/ agt/
 

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Tłuszcz w mózgu, a nie tylko złogi białkowe, mogą napędzać chorobę Alzheimera

  • Fot. Adobe Stock

    Nowa metoda przemiany plastiku w paliwo

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera