Dieta oparta na roślinach zmniejsza ryzyko współwystępowania wielu chorób przewlekłych

Adobe Stock
Adobe Stock

Dieta oparta głównie na produktach pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko współwystępowania różnych chorób przewlekłych, jak np. choroba nowotworowa i choroba kardiometaboliczna - wynika z szeroko zakrojonego badania międzynarodowego. Artykuł na ten temat zamieściło czasopismo „Lancet Healthy Longevity”.

Naukowcy z Uniwersytetu w Wiedniu we współpracy z badaczami z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) we Francji oraz z Uniwersytetu Kyung Hee w Seulu w Korei Południowej przeanalizowali dane zebrane wśród ponad 400 tys. kobiet i mężczyzn w wieku od 37 do 70 lat z sześciu krajów europejskich – Włoch, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Holandii i Danii. Informacje dotyczyły nawyków żywieniowych oraz występowania różnych chorób i pochodziły z dużego badania europejskiego pt. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) oraz z brytyjskiej bazy danych medycznych - UK Biobank.

Okazało się, że osoby, których dieta składała się głównie ze zdrowej żywności roślinnej i niewielkiej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego miały niższe ryzyko zachorowania na raka, choroby kardiometaboliczne (cukrzycę i choroby sercowo-naczyniowe), jak również mniejsze ryzyko współwystępowania chorób przewlekłych (tzw. wielochorobowości). Dotyczyło to zarówno osób po 60. roku życia, jak i osób młodszych. Analiza danych pochodzących z UK Biobank wykazała na przykład, że dorosłe osoby, które ściślej przestrzegały zdrowej diety opartej głównie na produktach roślinnych miały o 32 proc. niższe ryzyko wielochorobowości w porównaniu z osobami, których dieta była w mniejszym stopniu oparta na żywności pochodzenia roślinnego.

Wielochorobowość, czyli występowanie co najmniej dwóch chorób przewlekłych u jednej osoby, stanowi narastający problem zdrowotny na całym świecie, zwłaszcza wśród osób w wieku 60 lat i starszych.

„Nie trzeba całkowicie rezygnować z produktów zwierzęcych. Już przejście na dietę opartą w większym stopniu na roślinach może przynieść pozytywne efekty” – skomentowała główna autorka badań Reynalda Cordova, cytowana w materiałach prasowych. Chodzi o spożywanie np. większej ilości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych oraz wegańskich odpowiedników mięsa, a jednocześnie o zmniejszenie konsumpcji mięsa i produktów mięsnych.

„Wyniki tego badania pokazują, jak ważna dla naszego zdrowia jest dieta oparta głównie na roślinach i tym samym potwierdzają nowe austriackie zalecenia dietetyczne, które kładą nacisk na żywność roślinną z niskim udziałem produktów pochodzenia zwierzęcego” - ocenił współautor badania i prezes Austriackiego Towarzystwa Żywieniowego Karl-Heinz Wagner z Uniwersytetu Wiedeńskiego. Przypomniał, że dodatkową korzyścią stosowania diety roślinnej jest m.in. niższa emisja gazów cieplarnianych.(PAP)

jjj/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Adobe Stock

    Polekowe uszkodzenie wątroby ma związek z metabolizmem kwasów żółciowych

  • Błonia, Kraków; źródło: Adobe Stock

    Badanie: przyroda ratowała psychikę w czasie pandemii

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera