
Dieta oparta głównie na produktach pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko współwystępowania różnych chorób przewlekłych, jak np. choroba nowotworowa i choroba kardiometaboliczna - wynika z szeroko zakrojonego badania międzynarodowego. Artykuł na ten temat zamieściło czasopismo „Lancet Healthy Longevity”.
Naukowcy z Uniwersytetu w Wiedniu we współpracy z badaczami z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) we Francji oraz z Uniwersytetu Kyung Hee w Seulu w Korei Południowej przeanalizowali dane zebrane wśród ponad 400 tys. kobiet i mężczyzn w wieku od 37 do 70 lat z sześciu krajów europejskich – Włoch, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Holandii i Danii. Informacje dotyczyły nawyków żywieniowych oraz występowania różnych chorób i pochodziły z dużego badania europejskiego pt. European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) oraz z brytyjskiej bazy danych medycznych - UK Biobank.
Okazało się, że osoby, których dieta składała się głównie ze zdrowej żywności roślinnej i niewielkiej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego miały niższe ryzyko zachorowania na raka, choroby kardiometaboliczne (cukrzycę i choroby sercowo-naczyniowe), jak również mniejsze ryzyko współwystępowania chorób przewlekłych (tzw. wielochorobowości). Dotyczyło to zarówno osób po 60. roku życia, jak i osób młodszych. Analiza danych pochodzących z UK Biobank wykazała na przykład, że dorosłe osoby, które ściślej przestrzegały zdrowej diety opartej głównie na produktach roślinnych miały o 32 proc. niższe ryzyko wielochorobowości w porównaniu z osobami, których dieta była w mniejszym stopniu oparta na żywności pochodzenia roślinnego.
Wielochorobowość, czyli występowanie co najmniej dwóch chorób przewlekłych u jednej osoby, stanowi narastający problem zdrowotny na całym świecie, zwłaszcza wśród osób w wieku 60 lat i starszych.
„Nie trzeba całkowicie rezygnować z produktów zwierzęcych. Już przejście na dietę opartą w większym stopniu na roślinach może przynieść pozytywne efekty” – skomentowała główna autorka badań Reynalda Cordova, cytowana w materiałach prasowych. Chodzi o spożywanie np. większej ilości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych oraz wegańskich odpowiedników mięsa, a jednocześnie o zmniejszenie konsumpcji mięsa i produktów mięsnych.
„Wyniki tego badania pokazują, jak ważna dla naszego zdrowia jest dieta oparta głównie na roślinach i tym samym potwierdzają nowe austriackie zalecenia dietetyczne, które kładą nacisk na żywność roślinną z niskim udziałem produktów pochodzenia zwierzęcego” - ocenił współautor badania i prezes Austriackiego Towarzystwa Żywieniowego Karl-Heinz Wagner z Uniwersytetu Wiedeńskiego. Przypomniał, że dodatkową korzyścią stosowania diety roślinnej jest m.in. niższa emisja gazów cieplarnianych.(PAP)
jjj/ bar/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.