Analiza: niewielki wpływ etykiet nt. kaloryczności produktów na mniejsze spożycie

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Z metaanalizy 25 badań opublikowanej przez Cochrane Library wynika, że zamieszczanie etykiet na produktach spożywczych o zawartości kalorii w niewielkim stopniu wpływa na obniżenie ich spożycia. Ale nawet to ma sens - twierdzą autorzy badania.

Cochrane Library udostępnia wiarygodne badania i jest jednym z najważniejszych źródeł informacji w medycynie opartej na faktach. Najnowsza metaanaliza opracowana została przez brytyjskich specjalistów University of Cambridge, University of Oxford oraz University od College London.

Pod uwagę wzięto efekty etykietowania kalorii produktów spożywczych oferowanych w supermarketach, restauracjach i kawiarniach oraz innych miejscach, jakie wprowadzono w ostatnich latach we Francji, Kanadzie, USA oraz Wielkiej Brytanii.

Z analizy 25 badań na ten temat wynika, że w przypadku posiłku lub produktu o zawartości 600 kalorii dzięki etykietowaniu zmniejszenie spożywanych kalorii średnio nie przekraczało 11 kalorii, czyli wyniosło 1,8 proc. To tak jakby zrezygnować ze spożycia dwóch migdałów.

Jeden z głównych autorów metaanalizy dr Gareth Hollands z University od College London przyznaje, że to niewiele, ale jego zdaniem etykietowanie kalorii „potencjalnie może znacząco wpływać na wybór produktów spożywczych”. Zaznacza też, że w przypadku tego rodzaju działań „nie należy oczekiwać cudów”. Poza tym ma ono znaczenie wraz z innymi przedsięwzięciami, które mogą wpływać na wybór produktów spożywczych, takich jak tzw. podatek cukrowy.

Pojawiają się jednak opinie, że etykietowanie kalorii u niektórych osób może mieć negatywny wpływ, polegający na przesadnym zwracaniu uwagi na zawartość kalorii w produktach spożywczych. Towarzyszy temu większy stres przy spożywaniu produktów, a w skrajnych przypadkach - może sprzyjać większej skłonności do zaburzeń odżywiania, takich jak bulimia czy anoreksja.

Na ten temat brakuje jednak badań. Dlatego autorzy metaanalizy zaznaczają, że należy je wkrótce przeprowadzić. (PAP)

Zbigniew Wojtasiński

zbw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy ostrzegają: światu grożą megasusze

  • Fot. Adobe Stock

    Hubble dostarczył nowej mapy Andromedy

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera