Chiny/ Troje tajkonautów dotarło do stacji kosmicznej Tiangong

30.10.2024 EPA/JESSICA LEE
30.10.2024 EPA/JESSICA LEE

Po około sześcioipółgodzinnym locie trzyosobowa załoga chińskiego statku kosmicznego Shenzhou-19 (Boski Statek) dotarła do stacji kosmicznej Tiangong (Niebiański Pałac) - poinformowała w środę państwowa telewizja CCTV.

Rakieta nośna Chang Zheng 2F (Długi Marsz) wystartowała z kosmodromu Jiuquan na skraju pustyni Gobi w północno-zachodnich Chinach w środę o godz. 4.27 czasu lokalnego (we wtorek o godz. 21.27 czasu polskiego).

Jak poinformowała telewizja CCTV, Shenzhou-19 pomyślnie ukończył operację dokowania do stacji kosmicznej o godz. 11 (w środę o godz. 4 w Polsce).

Trzyosobowa załoga, w skład której wchodzi 48-letni dowódca Cai Xuzhe oraz urodzeni w latach 90. pilot sił powietrznych Song Lingdong i naukowczyni Wang Haoze, została przywitana przez trzech innych tajkonautów obecnych na pokładzie Tiangong. Po trwającym kilka dni procesie przekazania stacji członkowie misji Shenzhou-18 wrócą na Ziemię po sześciu miesiącach spędzonych w przestrzeni kosmicznej.

Przez najbliższe pół roku nowa załoga ma przeprowadzić blisko 90 eksperymentów.

Z Pekinu Krzysztof Pawliszak (PAP)

krp/ akl/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera