Stłuszczenie wątroby: makrofag prawdę ci powie

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Dzięki badaniu dotyczącemu specyficznych białych krwinek- makrofagów można przewidzieć, jak szybko rozwinie się stłuszczenie wątroby i do czego ono doprowadzi - informuje pismo „Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS).

Stłuszczeniowe zapalenie wątroby związane z zaburzeniami metabolicznymi (MASH) było dawniej znane jako niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD). To częsta choroba zapalna, która prowadzi do zbliznowacenia (zwłóknienia) wątroby. W rezultacie ten ważny narząd stopniowo przestaje działać. MASH jest głównym czynnikiem ryzyka marskości i raka wątroby.

We wczesnych i umiarkowanych stadiach MASH często nie powoduje żadnych objawów, co jest jednym z powodów, dla których osiągnęło rozmiary epidemii w USA.

Możliwości leczenia są ograniczone, dlatego też MASH jest drugą najczęstszą przyczyną przeszczepów wątroby w Stanach Zjednoczonych (po marskości spowodowanej przewlekłym zakażeniem wirusem zapalenia wątroby typu C).

Lepsze zrozumienie procesów patologicznych, które napędzają MASH ma kluczowe znaczenie dla opracowania skutecznych metod leczenia. Zespół naukowców z Sanford Burnham Prebys, University of California San Diego School of Medicine i innych uczelni opisuje złożoną interakcję między chorymi komórkami wątroby a makrofagami — rodzajem białych krwinek, których zadania obejmują zabijanie i usuwanie szkodliwych komórek i patogenów oraz wspomaganie prawidłowego gojenia.

Typową rolą białych krwinek jest promowanie stanu zapalnego i stymulowanie odpowiedzi immunologicznej, ale niektóre z nich wydają się łagodzić stany zapalne i poprawiać gojenie.

Naukowcy odkryli, że proporcje różnych odmian makrofagów związanych z MASH były różne w zależności od tego, czy choroba postępowała, czy ustępowała. Udało się zidentyfikować specyficzne subpopulacje makrofagów, które są krytyczne dla MASH i włóknienia wątroby.

W MASH komórki siateczkowo-śródbłonkowe (komórki Browicza-Kupffera), czyli typ osiadłych makrofagów, które znajdują się w wątrobie są tracone i zastępowane przez cztery odrębne subpopulacje makrofagów. Kiedy choroba jest w regresji — to znaczy, gdy objawy lub nasilenie choroby maleją — dominują dwie subpopulacje makrofagów związane z lipidami, dla których charakterystyczna jest ekspresja TREM2, receptora komórkowego, który reguluje przeżycie komórek, proliferację i reakcje przeciwzapalne.

Makrofagi TREM2+ nie tylko ograniczają postęp włóknienia MASH, ale skutecznie go spowalniają i zmniejszają stan zapalny. Brak makrofagów TREM2+ umożliwia postęp choroby.

Skuteczna degradacja tkanki bliznowatej jako mechanizm ochronny jest uzależniona od TREM2, a brak makrofagów TREM2+ nie tylko zaburza zdolność wątroby do usuwania tkanki włóknistej, ale także szkodzi całej odpowiedzi immunologicznej i procesowi gojenia.

Zdaniem autorów badania agonista TREM2 — lek lub substancja, która naśladuje funkcję TREM2 — może być korzystny dla terapii MASH/włóknienia i pomóc w przyspieszeniu MASH i regresji włóknienia u pacjentów poddawanych również zmianie stylu życia, utracie wagi lub operacji bariatrycznej.

Istnieje tylko jeden, zatwierdzony dopiero w tym roku lek stosowany w przypadku MASH - resmetirom, przyjmowany doustnie agonista receptora hormonów tarczycy. Dlatego, jak podkreślają autorzy, każda możliwość rozszerzenia opcji klinicznych, które przyniosą korzyści pacjentom, musi być dokładnie zbadana.(PAP)

Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera