Czasami ludzie mieli pozytywny wpływ na bioróżnorodność

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Czasami człowiek w ciągu tysięcy lat swojej ekspansji miał pozytywny wpływ na bioróżnorodność – piszą naukowcy na łamach „Nature Ecology and Evolution”.

W ciągu tysięcy lat swojej ekspansji człowiek wywierał presję na środowisko naturalne. Skutkowało to zwykle wybiciem wielu gatunków zwierząt za sprawą polowań, przenoszenia chorób czy wpływem na strukturę ekosystemu.

Zdarzało się jednak, że ludzie wywierali pozytywny wpływ na różnorodność biologiczną na obszarach, które zasiedlali – dowodzą naukowcy z University of York (Wielka Brytania).

Naukowcy skupili się wyłącznie na bioróżnorodności roślinnej (liczba gatunków), analizując bazy danych dokumentujące pyłki roślin z ostatnich 12 tys. lat.

W tym okresie, aż do początku rewolucji przemysłowej, ludzie byli ważnym czynnikiem zmian w rozmieszczeniu roślinności na Ziemi. Najczęściej ten proces przebiegał ze szkodą dla bioróżnorodności.

Zdaniem badaczy zdarzały się jednak wyjątki. Naukowcy udokumentowali, że różnorodność gatunków roślin zwiększyła się na pewnej części półkuli północnej, co było związane z bytnością człowieka.

Nie dotyczyło to z kolei Afryki, Ameryki Południowej i części Ameryki Północnej, gdzie rolnictwo doprowadziło do zmniejszenia różnorodności.

„Chociaż jest absolutną prawdą, że zdecydowana większość wymierań, które miały miejsce od 1500 r., była spowodowana działalnością człowieka, to jednak w dłuższych okresach wpływ ludzi na lokalną bioróżnorodność bywa również pozytywny na wielu obszarach” - opisuje Jonathan Gordon z University of York.

Na przykład w kontekście europejskim tradycyjne metody rolnicze o niskiej intensywności, praktykowane przez tysiąclecia, doprowadziły do zwiększenia liczby gatunków roślin poprzez zróżnicowanie siedlisk. Naukowcy wspominają w tym wypadku np. o roślinach światłolubnych, które mogły rozprzestrzenić się dzięki tradycyjnemu rolnictwu.

Więcej informacji w artykule źródłowym.  (PAP)

krx/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    ONZ: Słodkiej wody coraz mniej

  • Fot. Adobe Stock

    Ciemna czekolada powiązana z mniejszym ryzykiem cukrzycy

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera