Badanie potwierdza: zastępowanie masła dobrymi olejami roślinnymi dobre dla zdrowia

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Zastępowanie w diecie nasyconych tłuszczów zwierzęcych tłuszczami nienasyconymi pochodzenia roślinnego korzystnie wpływa na stężenie różnych związków tłuszczowych we krwi, w tym cholesterolu, a co za tym idzie jest dobre dla zdrowia – potwierdza analiza, którą publikuje „Nature Medicine”.

Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Technicznego Chalmers w Goeteborgu w Szwecji, Niemieckiego Instytutu Żywienia Człowieka i kilku innych uczelni europejskich w Szwecji, Danii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii oraz z Uniwersytetu Harvarda w USA.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) od dawna podkreśla znaczenie zdrowej diety w profilaktyce chorób przewlekłych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe czy metaboliczne, np. cukrzyca typu 2. W tym celu WHO zaleca między innymi zastępowanie zwierzęcych tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pochodzenia roślinnego, dobrej jakości.

W najnowszym badaniu naukowcy sprawdzali efekty takiego postepowania poprzez analizowanie stężenia i jakości różnych związków tłuszczowych we krwi wykorzystując nowoczesne metody pomiarowe stosowane w tzw. lipidomice. Jest to dziedzina nauki zajmująca się analizą pełnego profilu lipidów w układach biologicznych, w tym komórce, tkance, organizmie lub ekosystemie.

Do analizy wykorzystano dane zebrane w kilku badaniach, m.in. w brytyjskim badaniu o akronimie DIVAS, hiszpańskim badaniu PREDIMED, amerykańskim NHS oraz niemieckim EPIC-Potsdam.

W badaniu DIVAS udział wzięło 113 osób. Przez 16 tygodni jedna grupa była na diecie bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe, podczas gdy druga przestrzegała diety bogatej w roślinne nienasycone kwasy tłuszczowe. Analizowano próbki pobranej od nich krwi w celu zbadania stężenia aż 45 różnych związków tłuszczowych i ich metabolitów.

Dzięki temu badacze wykazali, że dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływa na profil lipidowy badanych osób.

Następnie sprawdzali korelację między profilem lipidowym a długofalowym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2 w badaniach (badanie EPIC-Potsdam choroby - układu krążenia i cukrzyca typu 2 oraz badania NHS i PREDIMED - cukrzyca typu 2). W badaniach tych przez wiele lat śledzono stan zdrowia wyjściowo zdrowych osób.

I tak w badaniu EPIC-Potsdam korzystniejszy profil lipidowy obserwowany u osób, które zastąpiły tłuszcze nasycone tłuszczami roślinnymi, wiązał się z niższym o 32 proc. występowaniem chorób sercowo-naczyniowych i o 26 proc. niższym występowaniem cukrzycy typu 2. W badaniu NHS i PREDIMED odnotowano niższe ryzyko cukrzycy typu 2 u osób z lepszym profilem lipidowym.

Co ważne, badanie PREDIMED wykazało, że na zmianie diety na zdrowszą szczególnie korzystały osoby, które wcześniej spożywały duże ilości nasyconych tłuszczów zwierzęcych.

„Nasza praca z jeszcze większą pewnością potwierdza korzyści zdrowotne diety bogatej w nienasycone roślinne kwasy tłuszczowe, jak np. dieta śródziemnomorska” – skomentował współautor analizy Clemens Wittenbecher z Uniwersytetu Technicznego Chalmers.

W jego ocenie pozwoli to poprawić poradnictwo dietetyczne dla osób, które mogą w największym stopniu skorzystać ze zmiany swoich nawyków żywieniowych. (PAP)

jjj/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali podziemne skupiska mikroorganizmów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera