Uczelnie i instytucje

Uniwersytet Warszawski z nagrodą AI Ambassadors Awards

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Uniwersytet Warszawski otrzymał nagrodę AI Ambassadors Awards przyznaną po raz pierwszy przez organizatorów konferencji o praktycznym wykorzystaniu sztucznej inteligencji - SAS Innovate on Tour.

Studenci, doktoranci i pracownicy Uniwersytetu Warszawskiego mają dostęp do najnowszych rozwiązań AI stosowanych w bazach danych. Taki werdykt ogłoszono podczas konferencji dotyczącej praktycznego wykorzystania sztucznej inteligencji – SAS Innovate on Tour. Nagrodę AI Ambassadors Awards w imieniu uczelni odebrał dr Tomasz Jeruzalski z Wydziału Nauk Ekonomicznych UW.

„Nasi eksperci AI są jednymi z najlepszych na świecie. Dlatego warto, aby studenci zawsze mieli dostęp do najnowszych technologii, dzięki którym, wchodząc na rynek pracy, będą już doświadczeniem wyprzedzać swoich zagranicznych kolegów” – powiedział podczas gali dr Tomasz Jeruzalski, cytowany w komunikacie na stronie internetowej uczelni.

Uniwersytet Warszawski został doceniony za to, że jako jedyny w Polsce rozwinął ofertę dydaktyczną w zakresie danych i analityki z wykorzystaniem systemu SAS Viya 4. Umożliwia on rozwijanie umiejętności analitycznych i w zakresie AI, w tym technik uczenia maszynowego, uczenia głębokiego, rozpoznawania obrazów czy przetwarzania języka naturalnego.

Nauka w Polsce

uka/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera