Post przerywany polegający na jedzeniu wyłącznie w ciągu 8 godzin na dobę wydaje się wiązać ze znacznie większym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca w porównaniu z jedzeniem w ciągu 12–16 godzin – ogłoszono podczas konferencji American Heart Association (AHA) w Chicago.
Jedenie tylko w ciągu 8 godzin na dobę jest popularną formą postu przerywanego (Intermittent Fasting, IF). Ograniczone w czasie spożywanie pokarmów było już wcześniej łączone z poprawą ciśnienia krwi, poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Nie są jednak jasne długoterminowe skutki takiej diety.
Dr Wenze Zhong z Uniwersytetu Jiao Tong w Szanghaju (Chiny) wraz ze współpracownikami przebadał około 20 tys. dorosłych (mniej więcej tyle samo mężczyzn i kobiet), którzy wzięli udział w amerykańskim badaniu National Health and Nutrition Examination Survey. Ich średni wiek wynosił 49 lat, a niecałe trzy czwarte stanowili biali niebędący Latynosami.
W latach 2003–2018 uczestnicy badania co roku informowali o swoim odżywianiu. Autorzy porównali te dane z rejestrami zgonów w latach 2003–2019 prowadzonymi przez US Centers for Disease Control and Prevention. Do badania włączono tylko osoby, które ukończyły 20. rok życia i wypełniły dwa kwestionariusze dotyczące diety w ciągu pierwszego roku trwania badania.
Post przerywany jest często chwalony ze względu na korzyści związane z długowiecznością. Jednak w okresie obserwacji wynoszącym średnio osiem lat osoby, które jadły w ciągu 8-godzinnego okna dziennego, nie żyły średnio dłużej niż osoby stosujące bardziej tradycyjny harmonogram posiłków, rozciągnięty na 12 do 16 godzin.
Co więcej, w przypadku osób, które przestrzegały 8-godzinnego harmonogramu jedzenia, w okresie obserwacji ryzyko śmierci z powodu chorób serca było o 91 proc. większe w porównaniu z tymi, które jadły dłużej niż 12–16 godzin.
W przypadku osób, u których przed badaniem zdiagnozowano choroby serca, jedzenie w przedziale trwającym od 8 do 10 godzin wiązało się z wyższym o 66 proc. ryzykiem zgonu z powodu chorób serca w porównaniu z osobami, które jadły w przedziale od 12 do 16 godzin. Wśród osób, u których zdiagnozowano nowotwór, jedzenie przez okres dłuższy niż 16 godzin wiązało się z niższym ryzykiem śmierci z powodu tej choroby niż w przypadku bardziej ograniczonego harmonogramu posiłków.
Zdaniem Zhonga, wyniki nie dowodzi to, że jedzenie ograniczone w czasie było przyczyną któregokolwiek z odnotowanych zgonów.
Należy wziąć pod uwagę powody, dla których uczestnicy praktykują jedzenie ograniczone w czasie. Niektórzy mogli przyjąć ten schemat celowo, inni - ze względu na stan zdrowia lub zabiegi wpływające na apetyt.
Niektórzy mogli również mieć ograniczony harmonogram posiłków ze względu na ograniczony dostęp do żywności, który jest powiązany z niezdrowym stylem życia prowadzącym do chorób serca. Nie ma wreszcie danych co do rodzaju spożywanej w ten sposób żywności.
Autorzy przyznają, że ich badania opierały się na informacjach zgłaszanych przez samych pacjentów, które mogą być niedokładne. Planują zbadać, czy odkrycia dotyczą osób z szerszego zakresu grup etnicznych i w jaki sposób post może zwiększać ryzyko szkodliwych skutków zdrowotnych. Osobom, które chcą zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci zalecają ogólnie zdrowy sposobu żywienia, niezależnie od pory dnia, w której jedzą, a pragnącym rozpocząć post przerywany – konsultację ze swoim lekarzem. (PAP)
Paweł Wernicki
pmw/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.