Fot. Adobe Stock

Sztuczna inteligencja projektuje nowe enzymy

Sztuczna inteligencja może zastąpić wielomiesięczne, żmudne eksperymenty, w których poszukuje się nowych enzymów – wynika z nowego badania. Cząsteczki tego typu wykorzystuje się w medycynie, gospodarstwach domowych i rozlicznych gałęziach przemysłu.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Odkryto tysiące enzymów podobnych do CRISPR

    W komórkach alg, ameb i ślimaków naukowcy znaleźli tysiące enzymów, które potrafią ciąć DNA podobnie, jak te działające w znanym systemie edycji genów CRISPR, tylko mogą lepiej działać w ludzkich komórkach. Może to oznaczać nowe narzędzia do precyzyjnej manipulacji genami, w tym terapii genowych.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badacze wpadli na nowy trop na drodze do dłuższego życia

    Naukowcy odkryli enzymy, które usuwają toksyczne związki ze starzejącego się organizmu. Na razie o połowę przedłużyli życie laboratoryjnych robaków, ale podobny mechanizm powinien działać także u ludzi.

  • Adobe Stock

    Polsko-pakistańskie badania nad molekułami dla medycyny

    Potencjał biologiczny molekuł zbadali wspólnie naukowcy z Pakistanu i polscy badacze z Zakładu Metod Jądrowych Fizyki Ciała Stałego NCBJ. Tiazolidyny wraz z ich pochodnymi oraz pochodne tiomocznika mogą spowalniać działania niektórych enzymów i mieć zastosowanie w medycynie - informują.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Naukowcy znaleźli nowy system podobny do CRISPR

    Biolodzy znaleźli nową klasę enzymów, które podobnie jak białka CRISPR mogą edytować DNA, lecz potencjalnie mogą być łatwiejsze w użyciu. Odkrycie może doprowadzić do „rewolucji w technice manipulacji genomem”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Ulepszono enzym, który niszczy plastik

    Naukowcom przypadkowo udało się ulepszyć rozkładający tworzywa sztuczne enzym wytwarzany przez bakterie Ideonella sakaiensis – informuje pismo „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

  • Fot. Fotolia

    Jak śledzić aktywność różnych enzymów na raz?

    Nową metodę do równoległego obrazowania aktywności enzymów opracowali badacze z Politechniki Wrocławskiej, we współpracy z amerykańskimi badaczami. Badania ukazały się w czasopiśmie JACS.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Enzymatyczne pompy

    Wykorzystując reakcje chemiczne przeprowadzane przez enzymy można uzyskać mechaniczny ruch – informuje pismo „PNAS”.

  • Technologia

    Co mają enzymy do produkcji energii

    Bioogniwa enzymatyczne mogą wykorzystywać płyny fizjologiczne, żeby produkować energię dla mikrourządzeń. Enzymy znajdują także zastosowanie w bioczujnikach. W przyszłości takie urządzenia mogłyby posłużyć do diagnozowania nowotworów, ale i - puszczając wodze wyobraźni - zasilania niewielkich termometrów czy nawet telefonów.

  • Zdrowie

    Polacy opracowali superczułe markery do badania ważnych enzymów

    Nowatorską metodę badania enzymów rozkładających białka opracował zespół doktora Marcina Drąga z Politechniki Wrocławskiej. Wyniki zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym PNAS.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera