Fot. Fotolia

Winnica UJ w grudniu zaprezentuje drugą edycję wina lodowego

Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni (Małopolskie) kończy drugi cykl produkcji wina lodowego. To drugi raz, kiedy dzięki odpowiednim zbiorom i pogodzie, uczelni udało się zebrać winogrona i stworzyć ten ekskluzywny trunek.

  • Jest pierwsza partia szczególnego trunku - polskiego wina lodowego

    W winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego „Nad Dworskim Potokiem” powstało pierwsze w Polsce wino lodowe, uzyskiwane z zamarzniętych na krzewie winogron. Ekskluzywny trunek skosztują jednak nieliczni, bo wytworzono go zaledwie 20 litrów, czyli niespełna 30 butelek.

Najpopularniejsze

  • Autonomiczny pływak Argo podczas pracy – widoczny na powierzchni morza w trakcie przesyłania danych satelitarnie. Źródło: dr Daniel Rak

    Ekspert: pływaki badawcze Argo można pomylić z torpedami

  • Urząd Morski w Gdyni: kapitan statku "Oceania" nie posiada wystarczających kwalifikacji

  • Start misji Ax-4 z polskim astronautą - 29 maja

  • Wystartowała europejska misja satelitarna BIOMASS; w zespole inżynierskim Polacy

  • Prof. Strzelecki: coraz lepiej widać skalę problemu z wykorzystaniem AI w pisaniu publikacji

  • Źródło: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team, E. Kraaikamp (ROB)

    Solar Orbiter przesłał wyjątkowe zdjęcie Słońca

  • Tlen pod wysokim ciśnieniem pomaga po radioterapii

  • Antybiotyki przed drugim rokiem życia mają związek z otyłością

  • WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

  • Chiny/ Media: powrót tajkonautów ze stacji kosmicznej opóźniony przez pogodę

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera