Fot. Fotolia

Winnica UJ w grudniu zaprezentuje drugą edycję wina lodowego

Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni (Małopolskie) kończy drugi cykl produkcji wina lodowego. To drugi raz, kiedy dzięki odpowiednim zbiorom i pogodzie, uczelni udało się zebrać winogrona i stworzyć ten ekskluzywny trunek.

  • Jest pierwsza partia szczególnego trunku - polskiego wina lodowego

    W winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego „Nad Dworskim Potokiem” powstało pierwsze w Polsce wino lodowe, uzyskiwane z zamarzniętych na krzewie winogron. Ekskluzywny trunek skosztują jednak nieliczni, bo wytworzono go zaledwie 20 litrów, czyli niespełna 30 butelek.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Epigenetyk: badanie superstulatki pokazuje, że starzenie można spowalniać

  • Resort nauki planuje czasowe złagodzenie zasad ewaluacji

  • Nobel 2025 z fizyki za odkrycia, które wpłynęły na rozwój technologii kwantowych

  • Wiceminister nauki: rosnące oczekiwania finansowe środowiska naukowego przekraczają nasz budżet

  • Resort nauki ogłosił rok 2026 rokiem popularyzacji nauki

  • Fot. Adobe Stock

    Marsjańskie sondy ESA zarejestrowały kometę 3I/ATLAS

  • Im dłużej przed ekranem, tym gorzej w szkole

  • Mikroplastik może zmieniać mikrobiom

  • Współpracujące modele SI zdały medyczne egzaminy

  • Zarówno napoje słodzone cukrem, jak i sztucznymi słodzikami zwiększają ryzyko chorób wątroby

Toń morska w jurze i w kredzie. Arch. Macieja Pindakiewicza

Ryby zdetronizowały głowonogi i zdominowały oceany na przełomie kredy i jury

Morza w okresie jurajskim nie przypominały tych dzisiejszych, ponieważ wtedy dominowały głowonogi, których najbliżsi dzisiejsi krewniacy to kałamarnice i mątwy. Zmiana nastąpiła na przełomie jury i kredy, kiedy to ryby zaczęły przejmować oceany – wykazały badania paleontologów m.in. z PAN.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera