Fot. Adobe Stock

Hipnoza jak plaster - czasem lekarzom się przydaje, ale rany nie leczy

Łagodzenie bólu w anestezjologii, przygotowanie do porodu przez położną, poprawienie stanu pacjenta po operacji - są sytuacje, w których zastosowanie hipnozy może rzeczywiście pomóc pacjentowi. Hipnoza powinna być jednak stosowana przez klinicystę z rozwagą i w zakresie zgodnym z jego wykształceniem - tłumaczy lekarz i psychoterapeuta dr Michał Mielimąka z Collegium Medicum UJ.

  • Świat

    Mózg pod hipnozą

    Pod wpływem hipnozy w mózgu dochodzi do szeregu zmian związanych z aktywnością poszczególnych jego rejonów – zawiadamia czasopismo „Cerebral Cortex”.

  • Człowiek

    Ekspert: na hipnozę estradową uważajmy; terapeutyczna jest bezpieczna

    Pomaga zmniejszyć ból, zrelaksować się, a nawet... pozbyć kurzajek. Pod jej wpływem nie zaczniemy jednak mówić w obcym języku. Na hipnozę „estradową” trzeba uważać, ale stosowana terapeutycznie jest bezpieczna – mówi PAP dr Anna Ziółkowska z SWPS w Poznaniu.

Najpopularniejsze

  • Fot. materiały prasowe

    Warszawa/ Palma z ronda de Gaulle’a ma nowe liście - powstawały kilka tygodni

  • Dziennikarka PAP Joanna Morga nagrodzona w konkursie Dziennikarz Medyczny 2024

  • Skąd się wzięła miłość? Psycholodzy: ona wspomaga zaangażowanie, jak umowa najmu

  • Sejm/ Marek Sowa (KO) przewodniczącym komisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektów ustaw dot. cudzoziemców

  • Prof. Jemielniak nt. nagannych praktyk publikacyjnych: to patologia w nauce

  • Fot. Adobe Stock

    Otłuszczone mięśnie zwiększają ryzyko chorób serca

  • Starship uziemiony po czwartkowej eksplozji podczas lotu testowego

  • Australia/ Rośnie liczba „rozwodów” wśród pingwinów

  • Naukowcy: czerwone mięso jest składnikiem zbilansowanej diety

  • Badanie krwi może pomoże szybciej diagnozować long Covid u dzieci

Fot. Adobe Stock

Ekspert o spożyciu cukru: potrzebna jest polityka, która wpływa na konsumentów i przemysł spożywczy

Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to - działania przemysłu spożywczego - powiedział PAP prof. Paweł Bogdański.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera