Sukces warszawskich studentów na zawodach w USA

Trzy medale zdobyli studenci Politechniki Warszawskiej w zawodach SAE Aero Design East, rozgrywanych pod Atlantą w amerykańskim stanie Georgia. Skonstruowane przez nich samoloty zdobyły po medalu w każdej z trzech konkursowych kategorii.

  • Fot. Fotolia
    Technologia

    Studenci Politechniki Warszawskiej przygotowują się do zawodów Aero Design

    Studenci Politechniki Warszawskiej działający w Studenckim Międzywydziałowym Kole Naukowym SAE przygotowują się do startu w zawodach Aero Design, które odbędą się w USA. Zadaniem konstruktorów jest zbudowanie małego samolotu sterowanego radiem, który podniesie jak największy ciężar.

  • Studenci PW ruszają na podbój Aero Design 2013 i … szukają sponsorów

    Członkowie Studenckiego Międzywydziałowego Koła Naukowego SAE na Politechnice Warszawskiej przygotowują się do udziału w zawodach Aero Design 2013. Liczą na podium, ale ponieważ budżet projektu to prawie 146 tys. zł poszukują sponsorów, którzy wesprą ich pomysł.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Zawały serca mogą mieć charakter zakaźny

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

Fot. Adobe Stock

Kulturoznawczyni: „1670” pierwszym tak parodystycznym ujęciem polskiej szlachty i polskiego chłopstwa

W ocenie kulturoznawczyni i folklorystki dr hab. Violetty Wróblewskiej nie było do tej pory tak parodystycznego ujęcia obrazu polskiej szlachty i polskiego chłopstwa, jak w serialu „1670”. Wszyscy wyśmiewani są w takim samym stopniu, jednak bez przekraczania zasad dobrego smaku - dodała.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera