Hodowlany łosoś ma coraz mniej kwasów omega-3

W ciągu ostatnich pięciu lat poziom korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3 w mięsie łososi pochodzących z hodowli obniżył się o połowę i nadal spada – informuje serwis BBC News.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Jedzenie tłustych ryb w okresie ciąży obniża ryzyko astmy u potomstwa

    Dzieci mam, które podczas ciąży regularnie jadły łososia rzadziej chorują na astmę, w porównaniu z dziećmi kobiet, które nie sięgały po tę tłustą rybę bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3 – wykazało badanie naukowców brytyjskich.

  • Modyfikowany łosoś coraz bliżej dopuszczenia do konsumpcji

    Amerykańskie władze wydały wstępne dokumenty uznające modyfikowanego genetycznie, szybko rosnącego łososia za nadającego się do spożycia i niezagrażającego środowisku - informuje “New Scientist”.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspertka: stereotypy utrudniają kobietom karierę i zabijają ambicję

  • Badania potwierdzają, że pradziejowi mieszkańcy Jaskini Maszyckiej praktykowali kanibalizm

  • MRiT: na przełomie maja i czerwca - misja z udziałem polskiego astronauty

  • Premier: kosmos staje się przestrzenią, w której będą obecne także polskie ambicje

  • Astrocyty pomagają zrozumieć ewolucję ludzkiego mózgu

  • Fot. Adobe Stock

    Uszy do góry: także u ludzi mięśnie uszu są aktywne podczas słuchania

  • Drażliwe jelito można leczyć działając na mózg

  • Naukowa metoda idealnego gotowania jajek

  • Suplementy omega-3 mogą opóźniać starzenie

  • USA/ W szkole nastolatki korzystają ze smartfonów przez 90 minut

Fot. Adobe Stock

Ekspert: w sztucznej inteligencji dzieje się rewolucja

DeepSeek oznacza przełom w łatwym dostępie do sztucznej inteligencji, a jednocześnie pokazuje liczne, znaczące ulepszenia, z których z pewnością korzystać będą kolejne systemy. Trwają intensywne prace nad rozlicznymi zastosowaniami SI w biznesie, nauce, technice i codziennym życiu - mówi ekspert Wojciech Ozimek.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera