Badacze z SGGW uczą Tanzańczyków produkcji sera

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego nauczyli mieszkańców tanzańskiego Tengeru technologii wytwarzania serów. Wyrób nazwany Tangaru cheese powstał z połączenia technologii produkcji sera tylżyckiego i oscypka.

  • Ser jest za słony, choć nie musi być

    Do serów dodaje się zbyt wiele soli - twierdzą przedstawiciele promującej zdrowie brytyjskiej grupy nacisku, cytowani przez serwis "BBC News/Health"

Najpopularniejsze

  • Zbadano, dlaczego niektóre planety spadają na gwiazdy

  • Poniedziałkowe wybory rektora WUM nie odbyły się

  • Komisja Wyborcza WUM: wybory rektora odbędą się 6 maja; obecny rektor zaniepokojony decyzją

  • Naukowcy sprawdzają, czy tramwaje mogą wspomóc miejską przyrodę

  • Minister nauki: przy malejącej liczbie studentów trzeba rozważać łączenie uczelni

  • 06.05.2024 EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

    USA/Pierwszy załogowy lot statku Starliner odwołany

Fot: Maciej Majdecki, luminescent_chemist

Molekularni krawcy uszyli nanośnieżynki dla wydajniejszych ogniw słonecznych

Kiedy ustawi się cząsteczki pewnego związku - tetracenu - w kształt nanośnieżynki, z maksymalną wydajnością zachodzi tam tzw. rozszczepienie singletowe - proces, który umożliwia pozyskanie z jednego fotonu aż dwóch elektronów - pokazują polscy i tajwańscy naukowcy. I liczą na to, że ich badania pomogą poprawić wydajność paneli słonecznych.