Fot. materiały prasowe UPP

Poznańscy naukowcy opracowali recepturę lodów z brzydkich buraków

Procedurę wytwarzania lodów z nienadających się do sprzedaży buraków ćwikłowych opracowali naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (UPP). Podkreślają, że więdnące i zbyt brzydkie by trafić do sklepu buraki też mogą być źródłem witamin, przeciwutleniaczy i błonnika.

  • 26.04.2021. Adiunkt w Katedrze Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT dr inż. Katarzyna Szkolnicka podczas prezentacji opracowanej przez siebie nowej receptury lodów, 26 bm. Dzięki zastosowaniu maślanki zwiększa się objętość i puszystość deseru. Nowa technologia wpływa również na walory smakowe lodów. PAP/Marcin Bielecki
    Technologia

    Szczecin/ Badaczka opracowała lody z maślanki

    Nową recepturę lodów, w której mleko zastąpiono maślanką, opracowała badaczka z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego – poinformował w piątek rzecznik uczelni Mateusz Lipka. Dzięki tej metodzie zwiększa się objętość i puszystość deseru. Lody z maślanki mogą też... opóźniać procesy starzenia.

Najpopularniejsze

  • 31.03.2025. PAP/Marcin Bielecki

    Archeolodzy o sztylecie znad Bałtyku: pospieszono się z publikacją niepewnych informacji

  • Dr Malinowski: upolitycznienie zabija dyskusje, nawet o popkulturze

  • Na terenie Polski żyje ok. 45 tysięcy par bocianów

  • W Puszczy Białowieskiej przybywa bobrów; dziś jest ich około 40 rodzin

  • Do 2150 r. Wenecja może okresowo znaleźć się pod wodą; zagrożone też polskie miasta

  • Fot. Adobe Stock

    Leki takie jak Ozempic i Wegovy mogą znacznie zmniejszyć ryzyko demencji

  • Nowy system wczesnego wykrywania autyzmu

  • Badania: ryzyko demencji, udaru mózgu i depresji zależy od 17 czynników, na wszystkie mamy wpływ

  • W. Brytania/ Schwytano myszołowca, który atakował głównie wysokich i łysych w okolicach Luton

  • Azja Centralna/ W internecie trwa spór o pochodzenie etniczne średniowiecznych uczonych

Fot. Adobe Stock

W Puszczy Białowieskiej przybywa bobrów; dziś jest ich około 40 rodzin

Jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku w Puszczy Białowieskiej bobrów praktycznie nie było. Od tamtego czasu populacja zaczęła się rozrastać i dziś tworzy ją około 40 rodzin – powiedział PAP ich badacz, dr Tom Diserens z Instytutu Biologii Ssaków PAN w Białowieży.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera