Fot. Przemysław Stanula/ UAM

Poznań/Powstanie Konsorcjum Technologii Kwantowych

Konsorcjum Technologii Kwantowych w dziedzinie kwantowych obliczeń, uczenia maszynowego i symulacji powołają wspólnie Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (UAM) i Poznańskie Centrum Superkomputerowo-Sieciowe (PCSS). Oba podmioty podpisały umowę w tej sprawie.

  • 23.05.2022. Fizyk prof. Artur Ekert podczas konferencji inaugurującej Klaster Technologii Kwantowej, 23 bm. w Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego.  PAP/Marcin Obara
    Technologia

    W Warszawie powołano Klaster Technologii Kwantowych – Klaster Q

    19 podmiotów – przedstawicieli świata nauki i biznesu ogłosiło w poniedziałek w Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego powstanie Klastra Technologii Kwantowych (Klaster Q). Jego celem jest wspólna praca nad rozwojem technologii kwantowych.

  • Fot. Fotolia
    Technologia

    Dwaj Polacy unijnymi doradcami ds. technologii kwantowych

    Dwaj Polacy - fizyk prof. Marek Kuś oraz elektronik dr Grzegorz Kasprowicz - otrzymali nominację do dwunastoosobowej grupy strategicznych doradców Quantum Flagship. Ta flagowa inicjatywa naukowa Komisji Europejskiej dysponuje budżetem 1 mld euro. Jej celem jest rozwijanie technologii kwantowych.

Najpopularniejsze

  • Fot. materiały prasowe

    Warszawa/ Palma z ronda de Gaulle’a ma nowe liście - powstawały kilka tygodni

  • Dziennikarka PAP Joanna Morga nagrodzona w konkursie Dziennikarz Medyczny 2024

  • Skąd się wzięła miłość? Psycholodzy: ona wspomaga zaangażowanie, jak umowa najmu

  • Prof. Jemielniak nt. nagannych praktyk publikacyjnych: to patologia w nauce

  • Sejm/ Marek Sowa (KO) przewodniczącym komisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektów ustaw dot. cudzoziemców

  • Fot. Adobe Stock

    Otłuszczone mięśnie zwiększają ryzyko chorób serca

  • Starship uziemiony po czwartkowej eksplozji podczas lotu testowego

  • Szwecja/ Nowe dowody na skuteczność szczepionki przeciwko HPV

  • Australia/ Rośnie liczba „rozwodów” wśród pingwinów

  • Naukowcy: czerwone mięso jest składnikiem zbilansowanej diety

Fot. Adobe Stock

Ekspert o spożyciu cukru: potrzebna jest polityka, która wpływa na konsumentów i przemysł spożywczy

Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to - działania przemysłu spożywczego - powiedział PAP prof. Paweł Bogdański.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera