Fot. Adobe Stock

Diety niskowęglowodanowe bazujące na źródłach roślinnych pozwalają na długo utrzymać prawidłową masę ciała

Diety niskowęglowodanowe, oparte na białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanach, takich jak produkty pełnoziarniste, wiążą się z wolniejszym przyrostem masy ciała i pozwalają na dłużej utrzymać pożądaną wagę niż diety niskowęglowodanowe składające się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz rafinowanych węglowodanów.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Dieta niskowęglowodanowa może mieć związek z zaburzeniami rytmu serca

    Modne diety niskowęglowodanowe mogą mieć związek z migotaniem przedsionków - ogłoszono podczas 68. dorocznej sesji naukowej American College of Cardiology w Nowym Orleanie.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polacy współautorami nowej metody badania reakcji chemicznych

  • Wiceminister nauki: zwiększenie dotacji dla NCN będzie dużym wyzwaniem

  • Kraków/ Rozpoczął się proces w sprawie karpi uśmierconych na Uniwersytecie Rolniczym

  • Jeziora na obszarze pustyni Gobi sprzyjały osadnictwu 8 tys. lat temu

  • Paleontolodzy opisali okaz ichtiozaura z kolekcji UJ, o którym sądzono, że był gipsowym odlewem

  • Fot. Adobe Stock

    Prawie wszyscy chorzy mają te problemy przed pierwszym zawałem lub udarem

  • Ponad 20 proc. treści o zdrowiu seksualnym na TikToku zawiera nieprawdziwe informacje

  • Samotność w okresie dojrzewania zmienia mózg

  • Większość filmów ekoinfluencerów na TikToku zawiera błędne informacje medyczne

  • Egipt/ Po 20 latach renowacji otworzono dla zwiedzających grobowiec Amenhotepa III

Fot. materiały prasowe WAT

Optyczne elementy fotometru GLOWS wymagały precyzyjnych pomiarów

Zanim pierwszy całkowicie polski instrument do badania wiatru słonecznego – fotometr GLOWS, opracowany przez Centrum Badań Kosmicznych PAN – został wysłany w kosmos w ramach misji NASA, wymagał wielu precyzyjnych pomiarów, wykonanych m.in. we współpracy z Wojskową Akademią Techniczną.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera