Fot. Adobe Stock

Ludzie wybieraliby roślinne alternatywy mięsa, gdyby ich cena była niższa

Ludzie chętniej wybierają mięso niż jego roślinne alternatywy, ale tylko do momentu, kiedy te drugie są droższe lub w podobniej cenie - ustalili badacze z Uniwersytetu Marcina Lutra w Halle-Wittenberg.

  • Adobe Stock
    Świat

    Naukowcy: czerwone mięso jest składnikiem zbilansowanej diety

    Chude czerwone mięso może być ważnym składnikiem zbilansowanej diety, korzystnej dla zdrowia serca i jelit. O takich wnioskach z badań przeprowadzonych na małej grupie osób naukowcy poinformowali na łamach pisma „Nutrients”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Dieta bogata w mięso związana z wyższym ryzykiem demencji

    Wieloletnie spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego - jak np. kiełbasa i inne wędliny, ma związek z szybszym pogarszaniem się zdolności poznawczych i rozwojem demencji – wynika z długofalowego badania, które publikuje czasopismo „Neurology”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    The Lancet: dwa plasterki szynki dziennie mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 15 proc.

    Dwa plasterki szynki jedzone codziennie mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 15 proc. – wynika z danych opublikowanych w czasopiśmie "The Lancet". Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge potwierdzili słuszność zaleceń dotyczących ograniczenia spożycia przetworzonego i czerwonego mięsa.

  • Źródło: Adobe Stock
    Świat

    Żelazo hemowe z czerwonego mięsa może sprzyjać cukrzycy typu 2

    Zidentyfikowano istotny związek pomiędzy żelazem hemowym występującym w czerwonym mięsie i innych produktach zwierzęcych a ryzykiem cukrzycy typu 2 - poinformowało czasopismo „Nature Metabolism”. Żelazo niehemowe, czyli pochodzące z produktów roślinnych, nie było powiązane z tą chorobą.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Mięsny paradoks: dlaczego Polki rzadziej jedzą mięso niż Polacy

    W krajach o wysokich wskaźnikach równości płci, m.in. w Polsce, występują największe różnice między mężczyznami a kobietami w częstości jedzenia mięsa. Wynikło to z dużych badań w 23 krajach opublikowanych w „Scientific Reports”. Autorzy sugerują, że równość płci może mieć związek ze swobodą wyboru tego, co się je.

  • Adobe Stock
    Świat

    Czerwone mięso może sprzyjać cukrzycy

    Spożycie czerwonego mięsa może mieć związek ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 - potwierdzają badania, o których informuje „The American Journal of Clinical Nutrition”.

  • Adobe Stock
    Zdrowie

    Produkcja mięsa komórkowego coraz tańsza

    Pierwszy "sztuczny" burger wytworzony 10 lat temu, kosztował 250 tys. dolarów, obecnie szaszłyk z kurczaka można kupić już za 14 dolarów. Na całym świecie coraz więcej firm angażuje się w produkcję mięsa komórkowego. W tym wyścigu bierze udział też polska firma LabFarm.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Mięso z laboratorium może być 25 razy gorsze dla klimatu niż zwykła wołowina

    Mięso wyprodukowane z komórek hodowanych w laboratorium może być 25 razy gorsze dla klimatu niż proces produkcji zwykłej wołowiny, chyba że naukowcy znajdą sposób na zmianę energochłonnych etapów produkcji – wynika z analizy amerykańskich naukowców.

  • Adobe Stock
    Świat

    Nowe przeciwutleniacze znalezione w mięsie

    W wołowinie, wieprzowinie oraz innych rodzajach mięsa naukowcy znaleźli silne przeciwutleniacze. Liczą na to, że odkrycie będzie można wykorzystać w medycynie i rolnictwie.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Starlink - megakonstelacja, którą trudno zastąpić

  • Archeolodzy rozwiązali zagadkę pochodzenia pierwszych mieszkańców Mazowsza

  • Ceramiczne figurki odkryli polscy archeolodzy na szczycie piramidy w Salwadorze

  • Polacy badają wirusa powiązanego z otyłością

  • Polskie kwantowe anteny dla ESA

  • Fot. Adobe Stock

    Humane World for Animals Europe: propozycja Komisji Europejskiej może osłabić całe prawo chroniące przyrodę w UE

  • W Bałtyku znaleziono gigantyczny klon wodorostu

  • Głębokie wody Morza Czerwonego kryją zaskakujące formy życia

  • Naukowcy: Stonehenge może być starsze niż dotąd sądzono

  • Aspiryna może zapobiegać rozprzestrzenianiu się niektórych nowotworów

Fot. Adobe Stock

Starlink - megakonstelacja, którą trudno zastąpić

Starlink to największa na świecie konstelacja sztucznych satelitów. Niezależnie od stanu infrastruktury na ziemi, udostępniają internet i zapewniają łączność. Jakość i sprawność połączenia, jaką daje Starlink, wynika z dużej liczby satelitów i jest trudna do zastąpienia.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera