Fot. Fotolia

Pryskane jabłka są pokryte groźnymi drożdżakami

Fungicydy stosowane w celu przedłużenia trwałości owoców sprzyjają rozwojowi i gromadzeniu na ich powierzchni patogennych superdrożdżaków, które są oporne na większość leków, powodują zakażenia szpitalne i mają wysoki potencjał epidemiczny - informuje pismo „mBio”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Dwa jabłka dziennie obniżają poziom cholesterolu

    Spożywanie dwóch jabłek dziennie pomaga kontrolować poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego – informują naukowcy, których wnioski zostały opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Jedno jabłko zawiera 100 mln bakterii. I nie da się ich zmyć

    Jedno jabłko zawiera 100 mln bakterii. Aż 90 proc. z nich znajduje się w nasionach jabłka, a prawie cała reszta - w miąższu. Mikroby obecne w owocach z organicznych upraw są zdrowsze dla człowieka.

  • Jabłka odmiany "Chopin". Źródło: SGGW
    Życie

    Nowa odmiana jabłoni wyhodowana przez SGGW

    Nową odmianę jabłoni o nazwie "Chopin" wyhodowano w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie. Jest ona odporna na parch, co umożliwia znaczne zmniejszenie zakresu zabiegów chemicznych - poinformował PAP rzecznik uczelni Krzysztof Szwejk.

  • Jedno jabłko dziennie może uratować życie

    Gdyby każda osoba po 50. roku życia codziennie zjadała jabłko, tylko w Wielkiej Brytanii można by uniknąć co roku tysięcy zgonów z powodu zawału serca i udaru - obliczyli autorzy artykułu opublikowanego przez British Medical Journal.

  • Więcej jabłek - lepszy nastrój

    Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw sprawia, że młodzi ludzi są na co dzień spokojniejsi, szczęśliwsi i mają więcej energii - dowodzą naukowcy z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii.

  • Fot. Fotolia

    Jabłka zmniejszają ryzyko miażdżycy

    Jedzenie jabłek pozwala znacznie obniżyć w organizmie poziom substancji odpowiedzialnej za twardnienie tętnic i rozwój miażdżycy - informują amerykańscy naukowcy.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Prof. Nawrocki: mamy pierwszy lek na glejaka istotnie poprawiający rokowania chorych

  • Prorektor UW: wzmocnienie nadzoru państwa nad uczelniami jest zasadne

  • Największa superpełnia Księżyca w tym roku - 5 listopada

  • Jak zabić zmarłego? Sądy na Śląsku do XVIII wieku karały za magię pośmiertną

  • Prof. A. Bochenek: pierwszy w Polsce udany przeszczep serca trwał ponad dwie godziny

  • Fot. Adobe Stock

    Nadwrażliwość na gluten w rzeczywistości nie wynika z glutenu

  • Sztuczna inteligencja dostarcza płytszej wiedzy niż samodzielne wyszukiwanie w internecie

  • Egipt/ Otwarcie Wielkiego Muzeum Egipskiego: skarby Tutanchamona jako impuls dla turystyki

  • Naukowcy: dłuższy spacer lepszy niż kilka krótkich

  • Kakao może chronić przed skutkami długiego siedzenia

Fot. materiały prasowe FNP

Ewelina Knapska, Dorota Gryko, Anna Matysiak i Wojciech Knap - laureatami Nagród FNP

Fundacja na rzecz Nauki Polskiej po raz 34. wskazała laureatów corocznych Nagród FNP. W zwycięskim gronie znalazły się aż trzy badaczki: prof. Ewelina Knapska, prof. Dorota Gryko, prof. Anna Matysiak oraz prof. Wojciech Knap. Wysokość każdej z Nagród to obecnie 250 tys. zł.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera