Fot. Fotolia

Wniosek z polskich badań Big Data: nie ma idealnego sposobu prezentacji wiedzy

Nie ma idealnego sposobu prezentacji wiedzy. Uznawane za "najlepsze" w Wikipedii artykuły po francusku są bardziej przegadane, niż polskie czy angielskie. Z kolei kraje romańskie lubią, gdy wiedza encyklopedyczna jest wzbogacona ilustracjami - twierdzą dwaj polscy naukowcy prowadzący badania Big Data.

  • Fot. Fotolia

    Pierwsze 500 haseł Encyklopedii Woj. Śląskiego – do końca przyszłego roku

    Pierwsze 500 haseł Encyklopedii Województwa Śląskiego będzie gotowych do końca przyszłego roku – zapowiedział szef opracowującego encyklopedię Instytutu Badań Regionalnych prof. Ryszard Kaczmarek. W środę w Katowicach odbyła się I Konferencja Metodologiczna Encyklopedii Śląskiej.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

  • Czego potrzebują naukowcy, jeśli chodzi o zastosowanie wyników badań? - ankieta

  • Kosmiczna farmacja – w ramach polskiej misji naukowcy zbadają polimerowe "osłony" dla leków

  • Dyrektor Europejskiej Agencji Kosmicznej dla PAP: potrzebne przepisy dotyczące kosmosu

  • EKG/ Minister nauki: przyszłość należy do tych, którzy chcą się uczyć cały czas

  • Fot. Adobe Stock

    Francja/ Egiptolog odczytał nieznane dotąd teksty na obelisku na Placu Zgody

  • ESA: powierzchnia mórz ociepla się szybciej niż zakładano

  • Psychologowie: relacje ludzi ze sztuczną inteligencją rodzą poważne dylematy etyczne

  • Nawet do 17 proc. ziem uprawnych na świecie - skażone toksycznymi metalami ciężkimi

  • Naukowcy badają, jak wykorzystać grzybnię w betonie

Fot. Adobe Stock

Badanie: setki gatunków płazów znajdą się poza tolerowanym przez nie zakresem temperatur

Do końca wieku przy obecnym tempie wzrostu temperatury na Ziemi prawie 400 gatunków płazów (7,5 proc.) zostanie wypchniętych poza tolerowany przez nie zakres temperatur - pokazuje międzynarodowa prognoza obejmująca ponad 60 proc. gatunków płazów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera