Kobiety odgrywały dominującą rolę w społeczności zamieszkującej Catalhoyuk w Turcji - wynika z analiz 131 genomów mieszkańców tej neolitycznej osady, jednego z najstarszych miast świata. Wyniki międzynarodowych badań z udziałem Polaków opublikowało Science.
Kolejnego odkrycia archeologicznego dokonano w Rzymie. Podczas wykopalisk na terenie Forum Trajana znaleziono głowę z marmuru o dużych rozmiarach. "Rzym nigdy nie przestaje zadziwiać"- stwierdził burmistrz Roberto Gualtieri.
Naukowcy odkryli w Gwatemali trzy miasta wybudowane przez cywilizację Majów. Są one usytuowane w pobliżu granicy z Meksykiem.
Odkrywanie tajemnic przeszłości, poznawanie historii i dziedzictwa kulturowego w ramach spotkań z naukowcami, warsztatów i zabaw - takie jest założenie Europejskich Dni Archeologii, które od piątku do niedzieli odbędą się w wielu miejscach Polski.
Ślady starożytnego miasta i osady datowane na początek Trzeciego Okresu Przejściowego odkryła w zespole świątynnym w Karnaku na wschodnim brzegu Nilu w prowincji Luksor wspólna egipsko-francuska misja badawcza.
Trzy dziecięce pochówki i fragment broni odkryli archeolodzy na dziedzińcu zewnętrznym Zamku Królewskiego na Wawelu, w okolicy nieistniejącego już kościoła św. Jerzego.
Cmentarzysko ze szczątkami 24 osób, głównie kobiet i dzieci, odkryli archeolodzy Uniwersytetu Wrocławskiego w południowym Peru. Rany odniesione przez zmarłych świadczą, że polegli oni w wyniku najazdu, blisko dziesięć wieków temu.
Międzynarodowy zespół archeologów odkrył na południu Hiszpanii układ ulic w Ubeda la Vieja, dawnej kolonii zamieszkałej przez Rzymian podczas okupacji Półwyspu Iberyjskiego.
170-letni szampan z odkrytego latem ubiegłego roku przez Polaków, na południe od wyspy Olandia, żaglowca ma słodki, owocowy smak z wyraźną nutą starego, zapuszczonego strychu - poinformował w środę PAP szwedzki archeolog państwowy Magnus Petersson.
Obecność znacznych ilości ziaren sorgo, pszenicy, jęczmienia sugeruje, że były one podstawowym źródłem węglowodanów dla mieszkańców Starej Dongoli i podstawowym składnikiem lokalnej diety w okresie Fundż – wykazały badania Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej Uniwersytetu Warszawskiego (CAŚ UW).