Fot. Adobe Stock

Alergie na pokarmy mogą zwiększać ryzyko chorób serca

Reakcje alergiczne na powszechnie stosowane produkty spożywcze, takie jak mleko czy orzeszki ziemne, mogą znacznie zwiększyć ryzyko chorób serca i śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych nawet u osób bez wyraźnych objawów alergii pokarmowych – informuje „Journal of Allergy and Clinical Immunology”.

  • Fot. Adobestock
    Świat

    Alergia pokarmowa wiąże się z niższym ryzykiem zakażenia SARS-CoV-2

    Osoby z alergiami pokarmowymi są mniej narażone na zakażenie wirusem SARS-CoV-2. Otyli zakażają się częściej, zaś dzieci - często chorujące bezobjawowo - szczególnie skutecznie moga roznosić tę chorobę – informują naukowcy w piśmie „Journal of Allergy and Clinical Immunology”.

  • Zdrowie

    Eksperci: dieta eliminacyjna najskuteczniejsza w leczeniu alergii pokarmowej

    W leczeniu alergii pokarmowej najskuteczniejsze jest czasowe lub trwałe zastosowanie właściwie dobranej diety eliminacyjnej – twierdzą eksperci.

Najpopularniejsze

  • Zbadano, dlaczego niektóre planety spadają na gwiazdy

  • Poniedziałkowe wybory rektora WUM nie odbyły się

  • Naukowcy sprawdzają, czy tramwaje mogą wspomóc miejską przyrodę

  • Minister nauki: przy malejącej liczbie studentów trzeba rozważać łączenie uczelni

  • Politechnika Opolska będzie kształcić specjalistów od wizerunku

  • 06.05.2024 EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

    USA/Pierwszy załogowy lot statku Starliner odwołany

Źródło: Adobe Stock

Prof. Rzymski: trwają prace nad szczepionkami przeciwko fentanylowi

W USA trwają prace nad szczepionkami przeciwko fentanylowi, jednej z najniebezpieczniejszych substancji narkotycznych, jaką może przyjmować człowiek. Szczepionka taka nie działałaby profilaktycznie, chroniąc przez uzależnieniem, ale zapobiegała nawrotom u osób, które starają się zwalczyć uzależnienie.