Fot. Adobe Stock

Dzikie drożdże z Patagonii mogą poprawić smak piwa

Nowe szczepy drożdży do warzenia piwa typu lager, powstałe w wyniku hybrydyzacji dzikich szczepów drożdży z Patagonii z typowymi drożdżami piwnymi, mogą dawać nowe smaki i aromaty – informuje pismo „PLOS Genetics”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Izrael/ Drożdże piwne wyizolowane z dzbana pamiętającego czasy starożytnego Goliata wkrótce w sprzedaży

    Interdyscyplinarny zespół badaczy, archeologów i piwowarów z Izraela po raz pierwszy wyizolował drożdże sprzed 5 tys. lat już w 2019 roku, ale teraz owoce tego odkrycia mają stać się dostępne dla miłośników złocistego napoju na całym świecie - pisze "Times of Israel".

  • Źródło: Fotolia
    Człowiek

    Rynek piwa rzemieślniczego w Polsce zbada birofil z UAM

    Dla entuzjastów piwa rzemieślniczego w Polsce jakość piwa może być ważniejsza niż neolokalizm, czyli budowanie przez małe browary poczucia lokalnej tożsamości, które cenią sobie z kolei okazjonalni konsumenci. Kulturę piwa rzemieślniczego i piwną rewolucję w Polsce zbada naukowiec z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza.

  • Studia doktoranckie z piwowarstwa

    Pionierskie studia z browarnictwa i słodownictwa w ramach projektu European Joint Doctorate Food Science ruszają na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Rodzaj treningu może wpływać na skład mikrobiomu jelitowego

  • Na recyklingu tekstyliów da się zrobić biznes, ale potrzeba badań

  • MKiŚ: punkty zbierania odpadów nie prowadzą przetwarzania odpadów tekstylnych

  • Ekspertka od skafandrów kosmicznych: problem numer jeden to pył księżycowy

  • Załoga misji Ax-4: jesteśmy przygotowani i gotowi do startu

  • Fot. Adobe Stock

    Ustalono, dlaczego miejskie dzieci są bardziej podatne na alergie

  • Brytyjska agencja ds. leków: „cudowne” leki odchudzające mogą zakłócać antykoncepcję

  • Dieta śródziemnomorska może ułagodzić drażliwe jelito

  • Włochy/ Profesor kardiologii: w telewizji kulinarna rywalizacja zamiast rad, jak zdrowo jeść

  • W. Brytania/ Fizycy zbudowali skrzypce, które można dostrzec tylko pod mikroskopem

18.11.2024.  PAP/Marcin Obara

Dr hab. Przegalińska: sztuczna inteligencja nie sprawi, że zniknie prawdziwa sztuka

Sztuczna inteligencja nie sprawi, że zniknie prawdziwa sztuka - oceniła w rozmowie z PAP dr hab. Aleksandra Przegalińska. Jej zdaniem może się jednak okazać, że rzeczy stworzone przez człowieka będziemy traktować jako produkty premium i będziemy skłonni więcej za nie zapłacić.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera