Interdyscyplinarny zespół badaczy, archeologów i piwowarów z Izraela po raz pierwszy wyizolował drożdże sprzed 5 tys. lat już w 2019 roku, ale teraz owoce tego odkrycia mają stać się dostępne dla miłośników złocistego napoju na całym świecie - pisze "Times of Israel".
Piwowarzy amatorzy wkrótce będą mogli podróżować w czasie, gdyż Muzeum Izraela i izraelski browar Shikma wprowadzają na rynek limitowaną partię, która będzie dostępna na rynku pod koniec roku - pisze w czwartek "Times of Israel".
Pomysł pojawił się po raz pierwszy podczas "nocy z prawdopodobnie zbyt dużą ilością alkoholu", kiedy piwowar Itai Gutman, który wcześniej był właścicielem browaru w Jerozolimie, a obecnie jest dyrektorem Primer's Yeast, firmy sprzedającej starożytne drożdże, zaczął wymieniać się pomysłami z profesorem Ronen Hazanem, mikrobiologiem z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie.
Zaczęli oni dyskutować o tym, czy drożdże przylegające do wnętrza naczynia używanego do przechowywania piwa tysiące lat temu można by jeszcze wykorzystać do warzenia piwa.
Hazan skontaktował się z kilkoma znajomymi archeologami, którzy byli jeszcze bardziej podekscytowani tym pomysłem. Szybko wysłali oni do testów kilka starożytnych naczyń, które według nich były używane do przechowywania piwa i wina.
Korzystając z analizy pozostałości organicznych, naukowcy byli w stanie zidentyfikować cząsteczki organiczne, które przetrwały w matrycy ceramiki, w tym mikroorganizmy drożdżowe.
Drożdże, które będą dostępne w sprzedaży do końca roku, to szczep "PTS-900BCE" lub tzw. drożdże filistyńskie, które datuje się na 900 r. p.n.e., pochodzące z Tall as-Saf. Jest to miejsce, gdzie - jak sądzą naukowcy - znajdowało się starożytne Gat, w którym urodził się biblijny Goliat.
Reporter "Times of Israel", który próbował jednej z pierwszych odmian piwa warzonego przy użyciu starożytnych drożdży w 2019 r., powiedział wówczas, że było ono "lekko słodkie, z subtelnym posmakiem... i smakowało bananem i innymi owocami".
"Myślę, że wiele osób chciałoby wiedzieć, jaki jest smak piwa, które pił Goliat lub król Dawid" - powiedział profesor Hazan.
Pierwsza partia starożytnych drożdży dostępnych w sprzedaży pojawi się w grudniu.(PAP)
mma/ mms/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.