19.08.2011. PAP/Wojciech Pacewicz

Kapituła Nagrody i Wyróżnień Polonicum dokonała wyboru tegorocznych laureatów

Kapituła Nagrody i Wyróżnień Polonicum dokonała wyboru tegorocznych laureatów. Nazwiska nagrodzonych poznamy podczas uroczystości, która odbędzie się 20 listopada - poinformowało PAP Biuro Prasowe Uniwersytetu Warszawskiego.

  • Fot. Fotolia

    Prof. Janusz Bańczerowski uhonorowany Nagrodą Polonicum 2016

    Prof. Janusz Bańczerowski - slawista i polonista z Uniwersytetu im. Eotvosa Loranda w Budapeszcie - otrzymał Nagrodę Polonicum 2016 za wybitne osiągnięcia w krzewieniu języka polskiego oraz wiedzy o polskiej kulturze i historii na świecie. Wyróżnienia przyznano prof. Marcie Pancikovej oraz dr Małgorzacie Majewskiej-Meyers.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Epigenetyk: badanie superstulatki pokazuje, że starzenie można spowalniać

  • Wiceminister nauki: rosnące oczekiwania finansowe środowiska naukowego przekraczają nasz budżet

  • Psycholog: urojenia i psychoza w schizofrenii mają związek z błędami poznawczymi

  • Ekspert: okres złotego wieku finansowania uniwersytetów minął

  • Ślady palenia w DNA - nowe narzędzie medycyny i kryminalistyki

  • ESO/A. Levan, A. Martin-Carrillo et al.

    Tajemniczy rozbłysk może oznaczać, że gwiazda wchłonęła czarną dziurę

  • Nie tylko antybiotyki na stałe zmieniają florę bakteryjną jelit

  • Współpracujące modele SI zdały medyczne egzaminy

  • USA/ Udany test rakiety Starship przed planowanymi misjami na Księżyc i Marsa

  • Świat osiągnął pierwszy klimatyczny punkt krytyczny

Toń morska w jurze i w kredzie. Arch. Macieja Pindakiewicza

Ryby zdetronizowały głowonogi i zdominowały oceany na przełomie kredy i jury

Morza w okresie jurajskim nie przypominały tych dzisiejszych, ponieważ wtedy dominowały głowonogi, których najbliżsi dzisiejsi krewniacy to kałamarnice i mątwy. Zmiana nastąpiła na przełomie jury i kredy, kiedy to ryby zaczęły przejmować oceany – wykazały badania paleontologów m.in. z PAN.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera