Fot. Adobe Stock

Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

Bieganie może odwrócić część negatywnych skutków niezdrowej, zachodniej diety - przekonują naukowcy z University College Cork. Przywraca metabolity związane z dobrostanem psychicznym i równoważy kluczowe hormony. Nie jest jednak w stanie całkowicie zrekompensować wpływu złego odżywiania na mózg.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Mniej stresu to rzadsze wizyty w fast-foodach

    Obniżenie poziomu odczuwanego stresu u matek z nadwagą przyczynia się do rzadszego sięgania po niezdrowe produkty – informują naukowcy z Ohio State University, których wnioski ukazały się w piśmie „Nutrients”.

  • Fot. PAP/M.Studio
    Świat

    Łatwiejszy dostęp do fast foodów to większa liczba zawałów serca

    Obszary z większą liczbą restauracji typu fast food cechują się większą liczbą zawałów serca - twierdzą naukowcy. Wykazali oni również, że każda nowa restauracja typu fast food to w skali roku cztery dodatkowe zawały serca na 100 tys. mieszkańców.

  • Warszawa, 02.08.2017. Posiłek, hot dog, frytki, fast food. (jt/am) PAP/Jacek Turczyk
    Świat

    Łatwiejszy dostęp do fast foodów to większa liczba zawałów serca

    Obszary z większą liczbą restauracji typu fast food cechują się większą liczbą zawałów serca - twierdzą naukowcy. Wykazali oni również, że każda nowa restauracja typu fast food to w skali roku cztery dodatkowe zawały serca na 100 tys. mieszkańców.

  • Fast foody programują dziecko w łonie matki

    Dzieci kobiet, które w czasie ciąży i w okresie karmienia piersią często spożywają tzw. śmieciowe jedzenie, mogą być bardziej narażone na uzależnienie od tłustych potraw i słodyczy - informuje "The FASEB Journal".

  • Foto: Fotolia -  Mikko Juhani Pitka

    Niewyspani lubią fast foody

    Osoby, które nie mogą się wyspać jedzą więcej i bardziej tłuste potrawy - wynika z badań ogłoszonych podczas kongresu Associated Professional Sleep Societies w Bostonie.

Najpopularniejsze

  • 12.12.2025. Uczestnicy gali wręczenia nagród XXI edycji ogólnopolskiego konkursu Popularyzator Nauki, 12 bm. w Centrum Prasowym PAP w Warszawie. Spośród 24 finalistów wyłoniony został zwycięski naukowiec, animator, instytucja, zespół i przedstawiciel mediów, popularyzujący naukę. Kapituła wskazała także laureata nagrody głównej i dwóch wyróżnień. Konkurs Popularyzator Nauki organizowany jest przez serwis Nauka w Polsce, wydawany przez Fundację Polskiej Agencji Prasowej. PAP/Albert Zawada

    Zespół Festiwalu Nauki w Warszawie z Nagrodą Główną konkursu Popularyzator Nauki

  • Poligamia sprzyjała udomowieniu psów

  • Rząd przyjął projekt ustawy dot. zapomóg dla doktorantów

  • Prof. Ignatowicz: niektóre gatunki owadów przez wieki miały reputację złowieszczych

  • W piątek poznamy laureatów ogólnopolskiego konkursu Popularyzator Nauki

  • Fot. Adobe Stock

    Mieszanka trzech składników odżywczych łagodzi objawy autyzmu u myszy

  • Badanie USG ujawnia powikłania po kosmetycznych wypełniaczach

  • Składnik czekolady może opóźniać starzenie

  • Naukowcy: technika szczotkowania zębów ważniejsza od drogich szczoteczek

  • Urazy kolan różnią się zależnie od płci poszkodowanego

Fot. Adobe Stock

Psycholożka: nasze decyzje zakupowe mogą zależeć od zapachów, nastroju i emocji

Przed świętami marki intensyfikują działania, których celem jest wywołanie odpowiedniego nastroju u klientów. Według dr Marty Rokosz z Uniwersytetu Wrocławskiego jedną ze stosowanych technik oddziaływania jest wykorzystanie zapachów, które uruchamiają pamięć emocjonalną i wpływają na sposób podejmowania decyzji.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera