Ilustr. Adobe Stock

Kosmiczni turyści będą szkodzić klimatowi

Cząstki sadzy uwalniane przez rakiety zatrzymują ciepło 500 razy silniej niż cząstki pochodzące z innych źródeł, a także uszkadzają warstwę ozonową. Częste loty rakiet wpływają więc na klimat i skład atmosfery, a zagrożenie rośnie z rozwojem kosmicznej turystyki.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Turyści przywożą egzotycznym legwanom „cukrzycę”

    Ludzka tendencja do dokarmiania dzikich zwierząt narażać egzotyczne gatunki na ryzyko niezrównoważonej diety, a w efekcie - na rozwój stanu przypominającego cukrzycę. Jednym z gatunków, których problem już dotknął, jest skrajnie zagrożony wyginięciem legwan nosorogi - czytamy w „Journal of Experimental Biology”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Dzięki fotosafari można badać dziką przyrodę

    Wykonywane przez turystów podczas fotograficznego safari zdjęcia pomagają w tani i skuteczny sposób badać dziką przyrodę – informuje pismo „Current Biology”.

  • Fot. Fotolia

    Antarktyczni turyści mogą zakazić pingwiny

    Coraz większy ruch turystyczny na Antarktydzie w połączeniu z ocieplającym się klimatem może narazić tamtejsze pingwiny na choroby zakaźne – informuje “New Scientist”.

Najpopularniejsze

  • Fot. materiały prasowe

    Warszawa/ Palma z ronda de Gaulle’a ma nowe liście - powstawały kilka tygodni

  • Dziennikarka PAP Joanna Morga nagrodzona w konkursie Dziennikarz Medyczny 2024

  • Skąd się wzięła miłość? Psycholodzy: ona wspomaga zaangażowanie, jak umowa najmu

  • Prof. Jemielniak nt. nagannych praktyk publikacyjnych: to patologia w nauce

  • Sejm/ Marek Sowa (KO) przewodniczącym komisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektów ustaw dot. cudzoziemców

  • Fot. Adobe Stock

    Otłuszczone mięśnie zwiększają ryzyko chorób serca

  • Starship uziemiony po czwartkowej eksplozji podczas lotu testowego

  • Szwecja/ Nowe dowody na skuteczność szczepionki przeciwko HPV

  • Australia/ Rośnie liczba „rozwodów” wśród pingwinów

  • Naukowcy: czerwone mięso jest składnikiem zbilansowanej diety

Fot. Adobe Stock

Ekspert o spożyciu cukru: potrzebna jest polityka, która wpływa na konsumentów i przemysł spożywczy

Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to - działania przemysłu spożywczego - powiedział PAP prof. Paweł Bogdański.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera