Nauka dla Społeczeństwa

15.08.2022
PL EN
28.04.2022 aktualizacja 28.04.2022

Turyści przywożą egzotycznym legwanom „cukrzycę”

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Ludzka tendencja do dokarmiania dzikich zwierząt narażać egzotyczne gatunki na ryzyko niezrównoważonej diety, a w efekcie - na rozwój stanu przypominającego cukrzycę. Jednym z gatunków, których problem już dotknął, jest skrajnie zagrożony wyginięciem legwan nosorogi - czytamy w „Journal of Experimental Biology”.

Światowa epidemia cukrzycy typu 2 pokazuje, że ludzie mają tendencję do spożywania zbyt dużych ilości cukru. Długotrwała dieta wysokocukrowa może „wyczerpywać” zdolność naszego organizmu do regulowania poziomu glukozy we krwi, a w konsekwencji - do prowadzić do rozwoju choroby i wynikających z niej powikłań.

Nie tylko doświadczenie i przypadkowe obserwacje, ale również liczne badania naukowe pokazują, że swoimi niezdrowymi przysmakami ludzie masowo dokarmiają dziecko żyjące zwierzęta na terenach, na które wyjeżdżają w celach turystycznych.

W 2018 r. pojawiła się publikacja dowodząca, że młode żółwie jadalne (Chelonia mydas) z Wysp Kanaryjskich mają zbyt wysoki poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, a przyczyną tego jest regularne dokarmianie ich przez turystów. Teraz okazało się, że legwany nosorogie z północnych Bahamów, które są ulubieńcami osób zwiedzających ten archipelag, także notorycznie karmione są pokarmami dla nich nieodpowiednimi, np. dużymi ilościami słodkich winogron.

Naukowcy z Utah State University zadali sobie pytanie, jak duży wpływ na zdrowie gadów ma dieta wysokocukrowa. W badaniach pomagali im eksperci z Arizona State University oraz Shedd Aquarium w Chicago.

Początkowo sprawdzono, jak na dietę bogatą w cukry zareagują legwany trzymane w niewoli. „Zdecydowaliśmy się przeprowadzić badania na bardziej pospolitej iguanie, a konkretnie legwanie zielonym, ponieważ legwany nosorogie są krytycznie zagrożone” – opowiada kierująca grupą badawczą dr Susannah French.

Niektóre osobniki eksperymentatorzy karmili więc standardową gadzią dietą, a niektóre dietą wysokocukrową, z takimi dawkami glukozy, jaki odpowiadają ilości cukru zawartej w winogronach, którymi turyści najchętniej raczą zagrożone jaszczurki.

Przez kolejne dni monitorowali, jak organizmy legwanów radzą obie z metabolizowaniem glukozy. Zauważyli, że te zwierzęta, które karmiono dietą wysokocukrową miały największe trudności z regulacją poziomu cukru we krwi.

Teraz przyszedł czas na sprawdzenie, czy podobnie dzieje się z dzikimi legwanami na wyspach Bahama.

Zachowując wszelkie środki ostrożności naukowcy odłowili 48 iguan z 24 wysp popularnych wśród turystów oraz 24 wysp, do których dostęp jest zbyt trudny, by docierali tu przybysze z zagranicy. Zwierzęta pojono napojem glukozowym, po czym monitorowano poziom cukru w ich krwi przez jeden dzień.

Wyniki były bardzo niepokojące. Legwany z jednej z wysp, na której przebywa dużo turystów, doświadczyły bardzo dużego skoku glukozy (~570 mg/dl), który utrzymywał się jeszcze po 8 godzinach od posiłku. Natomiast poziom cukru we krwi gadów z wysp, które rzadko odwiedzają turyści, był znacznie niższy, rósł wolniej i szybciej wracał do normy.

„Turyści dokarmiający dzikie legwany na wyspach Bahama zdecydowanie wpływają na zdrowie zwierząt. Gdyby to byli ludzie, mówilibyśmy już o cukrzycy, jednak w przypadku gadów nie jest to takie łatwe do stwierdzenia. Nie wiemy jeszcze, jakie są konsekwencje zdrowotne takich skoków glukozy u tych zwierząt. To coś, nad czym nadal pracujemy” – mówi dr French.

Jej zdaniem, rozwijający się przemysł turystyczny, choć sprzyja pogłębianiu związków z naturą i poznawaniu dzikiej przyrody, może prowadzić do niekorzystnych konsekwencji. Dlatego należy wypracować kompromis, który zapewni utrzymanie regionom żyjącym z turystyki, a jednocześnie zadba o dobrostan egzotycznych zwierząt.

„Mamy nadzieję, że nasze badania przyczynią się do wytyczenia nowych zaleceń, opartych na dowodach naukowych, dotyczących zrównoważonych działań związanych z dziką przyrodą” - podsumowuje autorka pracy. (PAP)

Katarzyna Czechowicz

kap/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2022