Fot. Adobe Stock

Szczecin/ Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego zrobili chipsy z mięsa karpia

Prażynki z mięsa karpia i skrobi są zdrowsze niż zwykłe chipsy, mniej kaloryczne, a zawierają kwasy omega 3, minerały i witaminy. Nową przekąskę opracowali naukowcy ZUT z katedry technologii rybnej, roślinnej i gastronomicznej. +Karpioki+ mogą trafić do masowej produkcji.

  • Poznań, 21.02.2014. największe w Polsce targi wędkarskie Rybomania (jk/awol) PAP/Jakub Kaczmarczyk
    Zdrowie

    Karp wigilijny w dwóch odsłonach

    Białko i tłuszcz w mięsie karpia to cenny budulec, źródło energii, witamin i potrzebnych kwasów tłuszczowych. Dietetycy podkreślają te wartości, ale obrońcy zwierząt przestrzegają przed kupowaniem na święta „żywej ryby”. Amatorzy karpia mogą go kupić uśmierconego w sposób humanitarny i przechowywanego w lodzie.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Baton z mięsa karpia dla sportowców

    Czy sportowcy po wysiłku będą "przekąszać" baton z mięsa karpia, które jest dobrym źródłem kwasów omega-3, wapnia i innych związków prozdrowotnych? Technolodzy żywności z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przygotowali go z myślą o osobach szczególnie narażonych na stres oksydacyjny.

  • Życie

    Naukowcy chcą wyhodować bardziej odporne karpie

    Wyhodowanie karpi bardziej odpornych na choroby bakteryjne i pasożytnicze to cel projektów naukowych realizowanych w Zakładzie Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej Polskiej Akademii Nauk w Gołyszu (Śląskie).

Najpopularniejsze

  • 11.09.2024. Wiceprezes Polskiej Akademii Nauk prof. dr hab. Dariusz Jemielniak. PAP/Rafał Guz

    Wiceprezes PAN: potrzebne czytelniejsze definicje czasopism drapieżnych

  • Projekt rozporządzenia ministra nauki ws. wykazu czasopism naukowych - do konsultacji

  • Neolityczną ceramikę i kolekcję europejskich monet odkryto we Wdeckim Parku Krajobrazowym

  • Dzieci pomogły naukowcom policzyć duńskie niesporczaki

  • Prof. Kistryn o rozporządzeniu MNiSW: zbyt mało miejsca poświęcono monografiom

  • Fot. Adobe Stock

    Od obrazów do neuronów, czyli seans filmowy w mózgu

  • Specyficzne szczepy bakterii E. coli - przyczyną raka jelita grubego

  • COP29/ Szefowa WMO: 2024 rok będzie najgorętszy w historii

  • Odkryto dziesiątki nowych genów związanych z rwą kulszową

  • Na Pacyfiku odkryto megakoralowiec

Robotnica Formica polyctena. Fot. Marcin Szot

Kopce mrówek leśnych to "wyspy środowiskowe" dla grzybów

Leśne mrowiska mogą być "wyspami środowiskowymi" dla grzybów - twierdzą naukowcy z Ogrodu Botanicznego i Wydziału Biologii UW, którzy w kopcach mrówki ćmawej odkryli obecność specyficznego zespołu grzybów, innych niż w okolicznej ściółce leśnej. Obecność mrowisk może więc sprzyjać lokalnemu zwiększeniu bioróżnorodności.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera