Nauka dla Społeczeństwa

02.05.2024
PL EN
23.12.2019 aktualizacja 23.12.2019

To nie mit, że źle skomponowana dieta wegańska grozi niedoborem witaminy B12

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia brytyjscy specjaliści ostrzegają, że dieta wegańska musi być dobrze skomponowana, gdyż w innym przypadku grozi wywołaniem szkodliwego dla zdrowia niedoboru witaminy B12. Po świątecznym obżarstwie w styczniu wiele osób postanawia przestawić się na jedzenie wyłącznie warzyw i owoców.

BBC News powołując się na ekspertów informuje, że nie jest mitem to, że dieta wegańska może spowodować w organizmie znaczny spadek witaminy B12, co grozi licznymi zaburzeniami układu krwiotwórczego, pokarmowego oraz nerwowego. Musi być odpowiednio skomponowana, co nie wszyscy potrafią, szczególnie osoby, które nigdy wcześniej jej nie stosowały. Należy stosować suplementację witaminy B12 lub spożywać tzw. żywność fortyfikowaną, czyli wzbogacaną w tę witaminę.

Brytyjscy specjaliści nie potępiają diety wegańskiej. Przyznają, że ma ona wiele zalet: zawiera dużo błonnika i niewielkie ilości cholesterolu, może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy oraz nowotworów. Osoby na tej diecie zwykle nie mają kłopotów z nadwagą. Dieta ta grozi jednak niedoborem witaminy B12, bardzo ważnej dla funkcjonowania organizmu, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy.

Witamina ta występuje głównie w mięsie zwierzęcym, rybach, jajkach oraz produktach mlecznych. Nie ma jej w warzywach i owocach oraz ziarnach i produktach zbożowych, na których głównie polega dieta wegańska. W krótkim okresie, kilku miesięcy, zwykle nie powoduje większych problemów zdrowotnych. Jednak po kilka latach tak restrykcyjnej diety mogą się pojawić poważne schorzenia, szczególnie anemia i choroby układu nerwowego.

Pierwszymi objawami niedoboru witaminy B12 mogą być bladość skóry o odcieniu żółto-cytrynowym z ogniskami bielactwa, bolesne owrzodzenia w kącikach ust, osłabienie, bóle i zawroty głowy, a także utrata smaku i apetytu (wstręt do mięsa i potraw smażonych), pieczenie języka (tzw. język bawoli) oraz chudnięcie, nudności, biegunki i zaparcia. Niepokojące jest mrowienie i drętwienie rąk i nóg, kłucie w opuszkach palców stóp, niestabilność chodu, świadczące o zaburzeniach neurologicznych. Na zaburzenia psychiczne wskazują obniżenie nastroju, zmiany osobowości, oraz łagodne zaburzenia pamięci i poznawcze.

Prof. Tim Key z Oxford University zwraca uwagę, że niedoborem witaminy B12 zagrożone są głównie osoby, które nagle przechodzą na dietę wegańską nie zgłębiając, na czym polega i jakie mogą być jej konsekwencje. Specjalista podkreśla, że sam jest weganinem. Zauważył, że nie wszystkie strony internetowe zawierają rzetelne informacje o tej diecie. Dodaje, że twierdzenie, iż nie wymaga ona suplementacji, nie jest poparte dowodami naukowymi.

Inny brytyjski specjalista prof. Tom Sanders z King’s College London przytacza przykład dziecka karmiącej piersią kobiety z niedoborem witaminy B12, u którego rozwinęła się wymagająca długotrwałego leczenia neuropatia – uszkodzenia nerwów obwodowych. (PAP)

Autor: Zbigniew Wojtasiński

zbw/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024