Antybiotykoterapia stosowana w ciągu pierwszego roku życia może zwiększać ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej - wykazały nowe badania naukowców z Uniwersytetu Południowej Karoliny.
Praca na ten temat ukazała się na łamach czasopisma „Allergy, Asthma & Clinical Immunology".
Badacze przeanalizowali dane medyczne kilku tysięcy mieszkających w Karolinie Południowej dzieci. U 1,5 tys. z nich zidentyfikowano alergie pokarmowe, blisko 6 tys. było zdrowych. Uwzględniono takie czynniki dodatkowe jak: płeć, wiek, pochodzenie etniczne oraz miejsce zamieszkania, wiek matki, przebieg porodu, historię karmienia piersią, niektóre choroby (astma, egzema).
Okazało się, że dzieci, które w ciągu pierwszego roku życia przyjmowały antybiotyki, były 1,21 raza bardziej narażone na zdiagnozowanie alergii pokarmowej niż dzieci, które nie otrzymywały tego typu leków.
„Wykryty przez nas związek pomiędzy przepisywaniem antybiotyków a rozwojem alergii jest statystycznie znaczący. Dodatkowo odkryliśmy, że ryzyko alergii pokarmowej było tym wyższe, im więcej kuracji antybiotykami przeszło dziecko w ciągu pierwszych 12 miesięcy życia. U maluchów, którym przepisywano antybiotyk trzy razy w ciągu roku, ryzyko było 1,31 raza większe niż u dzieci niestosujących antybiotykoterapii, u tych, które aż cztery razy dostały receptę na antybiotyk - 1,43 raza większe, a u tych, które zażywały antybiotyk pięć razy lub więcej - 1,64 raza większe” - opowiada dr Bryan Love, kierownik grupy badawczej.
Jak dodaje, okazało się również, że najsilniejszy związek z alergiami pokarmowymi mają dwie grupy antybiotyków o szerokim spektrum działania bakteriobójczego: cefalosporyny i sulfonamidy, a rzadziej efekt ten jest zauważalny w przypadku leków o węższym spektrum działania, czyli penicylinach i makrolidach.
Autorzy pracy tłumaczą, że odkryta przez nich zależność pozostaje w zgodzie z dotychczasową wiedzą medyczną. Wielokrotnie udowodniano bowiem, że prawidłowy skład jelitowej flory bakteryjnej jest kluczowy dla rozwoju odporności organizmu na obce białka, także te pochodzące z żywności. Tymczasem, jak wiadomo, antybiotyki znacząco zmieniają skład flory jelitowej.
Jednocześnie badacze zwracają uwagę na alarmujące statystyki, według których amerykańskie dzieci w wieku od trzech miesięcy do trzech lat mają przepisywane antybiotyki średnio 2,2 raza rocznie. „Wskazuje to na potencjalny związek pomiędzy wzrostem ilości recept na antybiotyki dla małych dzieci a wzrostem diagnozowanych alergii pokarmowych” - mówią.
„Biorąc pod uwagę to, co odkryliśmy, oraz fakt, że coraz częściej antybiotyki są przepisywane zbyt pochopnie, także w infekcjach wirusowych, apelujemy, aby lekarze zachowali wyjątkową ostrożność przy podejmowaniu decyzji o wdrożeniu antybiotykoterapii u małych dzieci - mówi Love. - Rzeczywiście czasami trudno jest odróżnić infekcję bakteryjną od wirusowej. Dlatego potrzeba większej ilości badań diagnostycznych, które każdorazowo powinny poprzedzać decyzję o przepisaniu antybiotyku. Nadużywanie tego typu środków niesie za sobą wiele zagrożeń. Chodzi nie tylko o rozwój odporności na antybiotyki przez groźne bakterie, ale również o ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych”. (PAP)
kap/ mrt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.