Instytut Historii UW digitalizuje swoje starodruki

Biblioteka Instytutu Historii Uniwersytetu Warszawskiego udostępniła już blisko połowę swojej kolekcji cennych starodruków w formie cyfrowej. W tej chwili trwa digitalizacja dalszej części zbiorów i doskonalenie obsługi serwisu.

Kolekcja starych druków, która liczy 1003 dzieła wydane od XVI do XVIII w., stanowi najbardziej wartościową część zbiorów Biblioteki Instytutu Historii (BIH). Kolekcja ta – jako depozyt BIH – jest obecnie udostępniana czytelnikom w Gabinecie Starych Druków Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego (BUW).

W zbiorze znajdują się m.in. unikatowe egzemplarze dzieł związanych ściśle z dziejami dawnej Rzeczypospolitej i jej wybitnych osobistości. Do najciekawszych obiektów należy egzemplarz dzieła prawniczego Decisiones Johanna Koeppena, st. (1531-1611), należący niegdyś do ostatniego króla Polski, Stanisława Augusta Poniatowskiego.

Kolekcja zawiera cenne druki z Pomorza i terenu dawnych Prus pochodzące z dawnych historycznych kolekcji m.in. dawnej Biblioteki Senatu Gdańskiego i dawnej biblioteki zamku w Malborku. Do najcenniejszych gedanianów w kolekcji należy drugi w Polsce egzemplarz dzieła Thomasa Sprata The History of the Royal Society of London for the Improving of Natural Knowledge (Londyn 1667). Na jego karcie tytułowej widnieje dedykacja Henriego Oldenburga, sekretarza Królewskiego Towarzystwa, dla słynnego astronoma Jana Heweliusza.

Oprócz obiektów z dziedziny dawnej historiografii i prawoznawstwa kolekcja obejmuje także szereg rzadkich druków kartograficznych: atlasów, map i planów.

Od wielu miesięcy trwa digitalizacja zbioru. Cyfrowe wersje dokumentów udostępniane są na stronie: http://www.starodruki.ihuw.pl/, tak aby mogli do niego mieć dostęp wszyscy chętni. Dotychczas w internecie można oglądać 416 tytułów; teraz trwa intensywna praca nad skanowaniem i publikacją w sieci kolejnych tomów. „Do końca roku zbiór się powiększy, wprowadzimy opisy merytoryczne poszczególnych woluminów oraz poprawimy sam serwis i wprowadzimy aplikacje mobilne” – poinformował PAP Dominik Purchała, zastępca kierownika BIH UW.

Jak tłumaczy, w późniejszym etapie „ściągnięte” zostaną do warszawskiej bazy pozostałe starodruki, które znajdują się już w innych cyfrowych archiwach światowych i są identyczne z egzemplarzami kolekcji BIH. Pozwoli to oszczędzić na kosztach digitalizacji.

Projekt digitalizacji zainicjowała Fundacja Naukowa Przyjaciół IH UW "Klio" i Muzeum Historii Polski przy dofinansowaniu z programu "Dziedzictwo Cyfrowe" Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Kontynuacja projektu jest możliwa dzięki kolejnemu grantowi – tym razem ze środków Narodowego Instytutu Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów.

Stworzony w ramach programu system do prezentacji dostępny jest na wolnej licencji GNU. (PAP)

szl/ ula/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Sudan/ Archeolodzy sprawdzają, jak mieszkańcy dawnych domostw korzystali z przestrzeni

  • 18.06.2024. Przygotowanie potraw na bazie staropolskich receptur z XVII i XVIII wieku, 18 bm. w restauracji Lwia Brama we Wrocławiu. Kucharzami byli studenci i naukowcy z Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych Uniwersytetu Wrocławskiego oraz przedstawiciele Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie i Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wśród potraw znalazły się m.in. sproszkowane perły jako dodatek do deserów czy kawa z prażonych ziemniaków. PAP/Maciej Kulczyński

    Wrocław/ Studenci przygotowywali potrawy na bazie staropolskich receptur

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera