Czerwone wino zmniejsza ryzyko raka piersi

Fot. EPA/Caroline Blumberg
Fot. EPA/Caroline Blumberg

Badanie amerykańskich naukowców, opublikowane w "Journal of Womens Health", pozwala sądzić, że umiarkowane picie czerwonego wina może powstrzymywać rozwój komórek nowotworowych u kobiet - informuje portal eScienceNews. 

Dotychczas uważano, że każdy rodzaj alkoholu podwyższa ryzyko wystąpienia u kobiety raka piersi, ponieważ zwiększa stężenie estrogenu we krwi, co sprzyja rozwojowi komórek rakowych. Naukowcy z Cedars-Sinai Medical Center udowodnili, że umiarkowane spożycie czerwonego wina może mieć odwrotny efekt i zmniejszać ryzyko zachorowania.

"Jeśli zamierzałaś wypić kieliszek wina do obiadu, wybierz czerwone" - przekonuje Chrisandra Shufelt, zastępca dyrektora w Women's Heart Center w Cedars-Sinai Heart Institute i współautorka badania.

W badaniu uczestniczyło 36 kobiet, które codziennie przez miesiąc piły 8 uncji (około 227 g) wina. Część spożywała Cabernet Sauvignon, a pozostałe osoby Chardonnay. Po miesiącu następowała zmiana rodzaju wina. Badanym dwa razy w miesiącu pobierano krew, aby zbadać poziom hormonów. Okazało się, że czerwone wino daje zbliżony efekt działania do inhibitorów aromatazy, które mają znaczący wpływ na poziom etrogenów we krwi i są stosowane w leczeniu raka piersi.

Picie białego wina nie przyniosło podobnych rezultatów. Jednak nie oznacza to, że białe wino zwiększa ryzyko zachorowania, a jedynie, że jest pozbawione właściwości ochronnych, jakie posiada wino czerwone.

"W skórce i nasionach czerwonych winogron znajdują się substancje, które mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi. Nie występują one w odmianach o białym zabarwieniu" - tłumaczy Glenn D. Braunstein, współautor badania.

W ubiegłym roku rak piersi spowodował śmierś 39 tys. kobiet w Stanach Zjednoczonych. Stanowił też 30 proc. wszystkich zachorowań na nowotwory wśród przedstawicielek płci pięknej. Naukowcy mają nadzieję, że czerwone wino może stać się naturalną bronią w walce z chorobą. Jednak ze względu na ogólne szkodliwe działanie alkoholu, przekonują, żeby nie zaczynać pić, jeżeli nie robiło się tego do tej pory.

PAP - Nauka w Polsce

ooo/ ula/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 24.07.2024 EPA/Salas

    ONZ/ Guterres: świat musi się zmierzyć z "epidemią ekstremalnych upałów"

  • Fot. Adobe Stock

    USA/Powstrzymanie transmisji wirusa ptasiej grypy H5N1 może być trudniejsze, niż sądzono

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera