W niedzielę w Anglii wszedł w życie zakaz używania jednorazowych plastikowych sztućców, talerzy, styropianowych kubków i pojemników na żywność. Podobne zakazy już od 2021 roku obowiązują w Szkocji i Walii.
Według szacunków, w Anglii zużywanych jest rocznie 2,7 mld sztuk jednorazowych sztućców - w większości plastikowych - oraz 721 mln jednorazowych talerzy, co oznacza, że jedna osoba zużywa średnio 37 jednorazowych sztućców i 18 jednorazowych plastikowych talerzy rocznie, ale tylko 10 proc. z nich jest poddawanych recyklingowi.
Wejście w życie zakazu powoduje, że lokale gastronomiczne, w tym te sprzedające dania na wynos, nie mogą używać plastikowych jednorazowych talerzy, sztućców czy pojemników, a sklepy nie mogą ich sprzedawać. To oznacza, że lokale gastronomiczne muszą przestawić się na biodegradowalne alternatywy, takie jak papierowe kubki czy drewniane sztućce.
Podobnie jak to jest w Szkocji i Walii, zakaz nie obejmuje natomiast produktów używanych do przechowywania paczkowanej żywności w supermarketach, takich jak styropianowe tacki. (PAP)
bjn/ fit/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.