Portugalia/Temperatura wody wyższa co najmniej o 1 st. C wobec średniej z dwóch dekad XXI w.

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

W 2023 r. doszło do wyraźnego zwiększenia temperatury wody u brzegów Portugalii, w zachodniej i południowo-zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego, wynika z badania przeprowadzonego przez Portugalski Instytut Hydrograficzny (IH) w Lizbonie. Jest ona wyższa co najmniej o 1 st. C w porównaniu z okresem 2000-2020.

W komunikacie dyrekcja IH poinformowała, że u brzegów Portugalii w niektórych miejscach temperatura wody w czerwcu 2023 r. była nawet o ponad 2 stopnie Celsjusza wyższa wobec średniej temperatur z dwóch dekad XXI w.

Przykładem jest port w Leixoes, na północnym-zachodzie Portugalii, gdzie w czerwcu 2023 r. zanotowano średnią temperaturę wody na poziomie 18,9 st. C, czyli o 2,3 stopnie więcej w porównaniu z okresem 2000-2023.

Ocieplenie wody miało miejsce również w innych portach, które instytut wziął pod uwagę w swoim badaniu: w Faro i Sines - odpowiednio, na południu oraz południowym zachodzie Portugalii.

W pierwszym z nich w czerwcu br. średnia temperatura wody wyniosła 20,6 st. C, co oznacza wzrost o 1 stopień wobec dwóch pierwszych dekad XXI w.

Z kolei w porcie w Sines średnia temperatura wody zwiększyła się o 1,1 st. C do poziomu 18,6 st. C.

Według dyrekcji Instytutu Hydrograficznego wzrost temperatur wody w tym roku ma związek z utrzymującymi się od początku czerwca w Portugalii upałami. Występują one zarówno w kontynentalnej części tego kraju, jak też na Maderze.

29 czerwca br. na tym portugalskim archipelagu zanotowano rekordowo wysoki poziom temperatury powietrza – 39,1 st. C.

Ze statystyk Portugalskiego Instytutu Morza i Atmosfery (IPMA) wynika, że dotychczasowy rekord na Maderze wynosił 39 st. C i padł 10 sierpnia 1976 r.

Z Sines Marcin Zatyka (PAP)

zat/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali podziemne skupiska mikroorganizmów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera