Polacy podzieleni w sprawie rozwoju sztucznej inteligencji

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Polacy są podzieleni w sprawie rozwoju sztucznej inteligencji. Ponad 45 proc. Polaków uważa, że jest ona szansą. Niewiele mniej, bo prawie 42 proc. mówi, że jednak zagrożeniem - takie są wyniki sondażu IBRiS dla Radia Zet.

Na pytanie, czy sztuczna inteligencja jest dla ludzkości zdecydowanie szansą, "tak" odpowiedziało 9,2 proc. ankietowanych. 36 proc. wskazało, że "raczej szansą".

Natomiast 27,7 proc. oceniło, że sztuczna inteligencja jest raczej zagrożeniem. W opinii 14,2 proc. respondentów jest ona zdecydowanie zagrożeniem.

"Nie wiem/trudno powiedzieć" – tę odpowiedź wskazało 12,9 proc. ankietowanych.

Opinia, że sztuczna inteligencja jest zagrożeniem przeważa wśród wyborców Zjednoczonej Prawicy. Tak mówi 59 proc. badanych. Jeśli chodzi o zwolenników opozycji, tu 58 proc. ocenia ją jako szansę.

Również mężczyźni postrzegają sztuczną inteligencję jako szansę. Tak mówi 50 proc. ankietowanych. Zdaniem 43 proc. kobiet niesie ona większe zagrożenie dla ludzkości.

Sondaż Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych IBRiS na zlecenie Radia Zet został przeprowadzony w dn. 26.05 - 27.05.2023 r. metodą CATI na ogólnopolskiej próbie 1,1 tys. osób. (PAP)

autor: Wojciech Kamiński

wnk/ akub/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera