Mieszkanie w pobliżu zieleni wpływa na skład mleka matki

Adobe Stock
Adobe Stock

Życie na obszarach zielonych ma wpływ na zawartość oligosacharydów w mleku matki, co z kolei może się przekładać na zdrowie niemowlęcia - wykazali badacze z Finlandii.

Zespół biologów z Uniwersytetu w Turku zbadał związek pomiędzy zielonym środowiskiem zamieszkania a profilem oligosacharydów w matczynym mleku. Oligosacharydy to węglowodany o niskiej masie cząsteczkowej, zawierające od 2 do 10 połączonych ze sobą cukrów prostych. Po laktozie i tłuszczu są najczęstszym składnikiem mleka kobiecego. Dotychczas odkryto ich około 200.

W mleku pełnią one m.in. funkcje ochronne - chronią dziecko przed szkodliwymi drobnoustrojami i zmniejszają ryzyko rozwoju alergii oraz chorób. Poza układem odpornościowym są ściśle związane także z mikrobiomem jelitowym niemowlęcia.

"Wcześniejsze badania wykazały, że czynniki genetyczne i biologiczne, np. otyłość matki, mogą zmieniać skład oligosacharydów w kobiecym pokarmie. Naszym celem było ocenienie, czy i jak zielone środowisko życia wpływa na ich skład w mleku, a więc pośrednio także na odporność i ryzyko zachorowań u dzieci" – opowiada dr Mirkka Lahdenperä, główna autorka badania.

W eksperymencie wzięło udział 800 młodych mam karmiących piersią. Próbki mleka pobrano od nich w momencie, gdy ich potomstwo miało trzy miesiące. Skład oligosacharydów przeanalizowano na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego.

To, jak bardzo zielone jest środowisko zamieszkania matek i ich dzieci, oceniono na podstawie bliskości do parków, lasów i innych obszarów roślinności. Uwzględniono czynniki, które mogłyby wpłynąć na wyniki badania, czyli poziom wykształcenia rodziców, ich zawód, stan cywilny i stan zdrowia oraz sytuację społeczno-ekonomiczną.

Okazało się, że różnorodność oligosacharydów wyraźnie wzrastała, a skład kilku z nich istotnie się zmieniał, gdy okolica zamieszkania matki obejmowała bardziej zielone środowisko.

"Może to wskazywać, że im większy codzienny kontakt z naturą, tym korzystniejszy dla dziecka, ponieważ bardziej zróżnicowany, jest skład matczynego mleka" - mówi dr Lahdenperä.

"Nasze wyniki sugerują, że karmienie piersią odgrywa rolę pośrednika pomiędzy zielonym środowiskiem zamieszkania a zdrowiem w okresie niemowlęcym" - dodaje. (PAP)

Katarzyna Czechowicz

kap/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera