Prof. Szuster-Ciesielska: Coraz bliżej do stworzenia donosowej szczepionki przeciw COVID-19

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Coraz bliżej jest do stworzenia donosowej szczepionki przeciw COVID-19 - powiedziała PAP prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska z Katedry Wirusologii i Immunologii UMCS w Lublinie, nawiązując do badania klinicznego brytyjskiej firmy.

Ekspertka odniosła się do rozpoczęcia badania trzeciej fazy nad donosową szczepionką przeciw COVID-19 przez brytyjska firmę Codagenix. "Jest to bardzo interesująca szczepionka, bo w przeciwieństwie do amerykańskich badań, jej składnikiem jest osłabiony wirus, który został przekształcony z patogenu w stabilną i bezpieczną, żywą szczepionkę atenuowaną" – wyjaśniła prof. Szuster-Ciesielska.

Zaznaczyła, że nie jest to nowość, ponieważ obecnie mamy już donosową szczepionkę opartą na atenuowanym wirusie grypy do stosowania u dzieci poniżej 18. roku życia. "Nowością jest to, że dotyczy ona koronawirusa, bo dotychczas proponowane szczepionki są podawane domięśniowo" – wymieniła ekspertka.

Profesor podkreśliła, że dzięki temu, że szczepionka donosowa przeciw COVID-19 będzie opierać się na osłabionym wirusie, to w organizmie człowieka powstanie cały wachlarz przeciwciał przeciwko wszystkim innym białkom wirusa, a nie tylko przeciwko kolcu białka, co stanowi przewagę szczepionki donosowej nad tradycyjną, domięśniową. Zaznaczyła, że w tym przypadku odporność będzie budowana już na terenie błon śluzowych.

"Czyli w tzw. wrotach zakażenia. Mamy nadzieję, że taki sposób podawania szczepionki znakomicie ograniczy transmisję wirusa, bo będzie on likwidowany zaraz po wejściu do organizmu - na terenie górnych dróg oddechowych" – oceniła prof. Szuster-Ciesielska, dodając, że nie dają nam tego w pełni obecnie dostępne szczepionki.

Wyjaśniła, że trzecia faza badań klinicznych świadczy o tym, że dotychczasowe wyniki badań są obiecujące. "To oznacza, że jest coraz bliżej do stworzenia donosowej szczepionki przeciw COVID-19" – dodała.

Przekazała, że w każdym etapie badań klinicznych sprawdzane jest bezpieczeństwo oraz skuteczność działania szczepionki. "Trzecia faza obejmuje większą liczbę ochotników, co daje szansę na wykrycie na przykład rzadszych odczynów niepożądanych" – powiedziała ekspertka.(PAP)

Autorka: Gabriela Bogaczyk

gab/ mir/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Eksperci: boomersi i pokolenie X zaniedbują aktywność fizyczną; winne złe nawyki i stereotypy

  • 06.01.2016. PAP/Artur Reszko

    Ekspertka: przeciętny Polak zje podczas świątecznego dnia 6 tys. kalorii

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera