Karpaty/ Młode orły przednie wkrótce opuszczą swoje gniazda

Źródło: Fotolia
Źródło: Fotolia

W lipcu co najmniej dziewięć orłów przednich opuści gniazda w Karpatach. Cztery w Beskidzie Niskim i Górach Sanocko-Turczańskich, dwa w gnieździe w Pieninach oraz po jednym młodym w Bieszczadach, Beskidzie Sądeckim i Beskidzie Żywieckim.

Jak poinformowali dr Marian Stój i Robert Kruszyk z Komitetu Ochrony Orłów, młodych może być trochę więcej, gdyż niektóre pary mogły zmienić miejsce gniazdowania i nie są one jeszcze odkryte przez ornitologów.

Lęgi w tym roku – zaznaczył dr Stój – „można uznać za średnie i nierównomiernie rozłożone w pasie polskich Karpat". "Jest to zapewne wynik przedłużającej się zimy w górach i słabszej bazy pokarmowej" – powiedział PAP ornitolog.

Natomiast Kruszyk zauważył, że "w Beskidzie Żywieckim panowały korzystne warunki, sprzyjające lęgom, gdyż w jednym z gniazd odchowują się dwojaczki, co u tego gatunku zdarza się rzadko".

Ze swoich gniazd młode orły przednie wylecą w drugiej połowie lipca. W ubiegłym roku w Karpatach gniazda opuściło 13 młodych orłów, dwa lata temu 12, a przed czterema laty tylko trzy osobniki. Z kolei w 2017 roku takich przypadków było aż 16.

Dr. Stój przypomniał, że "orły przednie składają jedno lub dwa jaja w drugiej i trzeciej dekadzie marca, a wysiadywanie trwa ok. 40 dni".

"W zdecydowanej większości przypadków odchowują tylko jedno pisklę. Jeśli wyklują się dwa, to zazwyczaj silniejsze z nich eliminuje słabsze. Rodzice nie ingerują w rywalizację potomstwa" – mówił dr Stój.

W Polsce żyje ok. 35 par orłów przednich. Najwięcej – blisko 30 par - w Karpatach, siedem par w Górach Sanocko-Turczańskich, po sześć w Bieszczadach i Beskidzie Niskim, po dwie w Gorcach, Beskidzie Sądeckim i Beskidzie Żywieckim oraz po jednej parze w Tatrach, Pieninach i Pogórzu Przemyskim. Poza Karpatami można je spotkać - choć rzadziej np. na Wybrzeżu Bałtyckim.

Gniazda orłów przednich znajdują się w miejscach trudno dostępnych; w koronach wysokich drzew - najczęściej iglastych lub na półkach skalnych.

Długość ciała ptaków przekracza 80 cm, a rozpiętość skrzydeł wynosi dwa metry. Żywią się głównie ssakami, ptakami i gadami. Polują m.in. na zające, młode sarny, lisy, jenoty, kuny, łasice, gronostaje, gryzonie, sowy, kruki, myszołowy, gołębie, zaskrońce i żmije. Czasami orzeł może też upolować kota lub kurę domową. Orły przednie nie gardzą również padliną. Pikując w locie, ptaki osiągają prędkość do 160 km/godz.

PAP - Nauka w Polsce, Alfred Kyc

kyc/ ok/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 15.06.2023. PAP/Marcin Bielecki

    Dwa lata po katastrofie ekologicznej w Odrze wzmożony monitoring stanu wody w rzece

  • 05.12.2023 PAP/Albert Zawada

    Na przełomie lipca i sierpnia rusza 10. sezon wykopalisk w Miedarach

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera