Kwasy omega-3 mogą chronić przed chorobą Alzheimera

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Osoby z najwyższym stężeniem kwasu omega-3 DHA we krwi były aż o 49 proc. mniej zagrożone chorobą Alzheimera, niż ochotnicy z najniższym stężeniem tej substancji - wykazało nowe badanie. Odpowiednia dieta może szczególnie pomagać osobom z genetycznymi predyspozycjami do schorzenia.

Naukowcy z Fatty Acid Research Institute (FARI) oraz różnych ośrodków z USA i Hiszpanii donoszą o prawdopodobnym, ochronnym działaniu na mózg kwasów omega-3. Substancje te mają kluczowe znaczenie m.in. dla układu nerwowego.

W swoim projekcie badacze przeanalizowali dane na temat 1,5 tys. osób w wieku od 65 lat, pochodzące ze znanego projektu naukowego Framingham Offspring Cohort. Porównali stężenie jednego z głównych kwasów omega-3 (kwasu dokozaheksaenowego - DHA) z ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera.

Zauważyli wyraźne różnice. U osób z najwyższym stężeniem DHA zagrożenie chorobą było aż o 49 proc. mniejsze, niż u uczestników ze stężeniem najniższym. Inaczej ujmując te wyniki, oznacza to średnio dodatkowe 4,7 roku bez choroby dla osób z wysokim poziomem DHA.

Dokładniejsza analiza pokazała jeszcze jedną zależność. Ochronne działanie wymienionego kwasu szczególnie dało się zauważyć u osób z predysponującą do choroby mutacją w genie apolipoproteiny (APOE).

Zapewnienie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 nie jest trudne, ani kosztowne. Związki te w dużych ilościach występują np. w morskich rybach i tranie.

„Biorąc pod uwagę, że w 2021 roku koszt opieki nad pacjentami z chorobą Alzheimera wyniósł w USA 355 mld dol. (nie licząc kosztów ponoszonych przez rodzinę i opiekunów), każda opłacalna ekonomicznie strategia opóźniająca rozwój choroby ma kluczowe znaczenie dla zdrowia publicznego” - podkreślają autorzy publikacji.

Na świecie z chorobą Alzheimera żyje od 15 do 21 mln ludzi, a w Polsce - ponad 350 tys. Naukowcy szacują tymczasem, że opóźnienie rozwoju choroby Alzheimera o 5 lat prowadzi do wydłużenia życia o 2,7 lat.

To nie pierwsze badanie, które wskazało na chroniące przed schorzeniem działanie kwasów omega-3.

Dr William S. Harris, dyr. FARI, podkreśla, że wyniki zgadzają się z uzyskanymi w 2012 roku przez inny zespół badaczy z USA, pokazującymi w tej samej grupie przekrojowe korelacje między stężeniem DHA w czerwonych krwinkach a zdolnościami poznawczymi i objętością mózgu. Wyższe stężenie DHA towarzyszyło lepszym wynikom.

Co szczególnie ciekawe, 15 lat temu podobne wyniki uzyskali naukowcy pod kierownictwem Ernsta J. Schaefera w grupie rodziców osób, na których koncentrowało się obecne badanie (oryginalna grupa Framingham Heart Study). "Donieśli, że osoby z górnego kwartyla stężenia DHA mieli o 47 proc. mniejsze ogólne ryzyko rozwoju demencji w porównaniu do osób z najniższym stężeniem. Podobny wynik uzyskany w dwóch pokoleniach z podobną pulą genetyczną silnie potwierdza zależność między DHA i demencją” - podkreśla specjalista.

Więcej informacji:

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/12/2408 (PAP)

autor: Marek Matacz

mat/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Suplementy witaminy D mogą obniżać ciśnienie krwi u starszych osób z otyłością

  • Fot. Adobe Stock

    Mikroplastik utrudnia usuwanie z wody groźnych bakterii

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera