Wrocław/ W Łukasiewicz – PORT powstał Branżowy Punkt Kontaktowy

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe

Branżowy Punkt Kontaktowy (BPK), jeden z sześciu takich ośrodków w Polsce, powstał w Łukasiewicz – PORT Polskim Ośrodku Rozwoju Technologii we Wrocławiu. Punkt ma wspierać naukowców i przedsiębiorców z branży technologii medycznych i zdrowia w pozyskiwaniu środków z programu Horyzont Europa.

Branżowy Punkt Kontaktowy w Łukasiewicz – PORT będzie zajmował się organizacją szkoleń, warsztatów i konsultacji pomagających w przygotowaniu projektów i wniosków, a także pomoc w budowaniu sieci kontaktów, partnerstw i współpracy krajowej oraz międzynarodowej – podał we wtorek w komunikacie Łukasiewicz – PORT.

Dr Andrzej Dybczyński, dyrektor Łukasiewicz – PORT Polskiego Ośrodka Rozwoju Technologii we Wrocławiu, podkreślił, że Polska wciąż w niewystarczającym stopniu wykorzystuje środki Komisji Europejskiej. „Tymczasem mamy doskonałych naukowców i nowatorskich przedsiębiorców, którzy z powodzeniem mogą się o nie ubiegać. Naszym celem jest stworzenie warunków, które ułatwią im zdobywanie funduszy na badania i wdrażanie nowych technologii. Wierzymy, że będziemy mogli pomóc innym w pozyskiwaniu grantów z programu Horyzont Europa, ponieważ sami skutecznie je pozyskujemy” – powiedział dyrektor.

Branżowe Punkty Kontaktowe powstały z inicjatywy Ministerstwa Edukacji i Nauki. Ich celem jest integrowanie środowisk skupionych wokół innowacji w zakresie zdrowia, technologii cyfrowych, gospodarki wodorowej, mobilności ekologicznej, metrologii i zrównoważonych rozwiązań opartych na biotechnologii. Oprócz Wrocławia, punkty powstały w pięciu Instytutach Sieci Badawczej Łukasiewicz w Warszawie, Poznaniu i Gliwicach.

PAP - Nauka w Polsce, Piotr Doczekalski

pdo/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera